Plesom do boljeg zdravlja

Plesom do boljeg zdravlja

Neko ko želi da vežba, druži se i oseća ritam u isto vreme, možda će želeti da obuče cipele za ples.

Ples ima mnoge zdravstvene prednosti, kaže lekar iz bolnice za specijalnu hirurgiju u Vest Palm Biču, Florida, koji je takmičarski plesač.

„Imam pacijente u rasponu uzrasta od male dece do odraslih od 90 godina koji uživaju u latino i drugim stilovima plesa“, rekla je dr Ketlin Devenport, fizijatar specijalizovan za nehirurško lečenje ortopedskih povreda i stanja, sa posebnom stručnošću u plesnoj medicini. Takođe je lekar kompanije u Baletu Majami Sitija.

„Ples provjerava mnogo kutija. U društvenom plesu komunicirate sa različitim ljudima i možete steći nove prijatelje, što ima višestruke psihološke prednosti“, objasnio je Davenport u bolničkom saopštenju. „Sa fizičke strane, potrebna vam je dobra ravnoteža, potrebna vam je snaga jezgra, potrebna vam je snaga u donjim i gornjim ekstremitetima ako radite partnerski posao. Ples takođe može biti odličan kardio trening.“

Prema istraživanju, fizičke vežbe su takođe dobre za zdravlje mozga.

„Kada plešete, morate zapamtiti korake i kako ih raditi“, rekao je Davenport. „Otkrili smo da je ples koristan za ljude svih uzrasta jer može pomoći u održavanju pamćenja aktivnim dok prolazimo kroz naše godine.

Dobre prakse pomažu u sprečavanju povreda kada počnete da plešete za fitnes i zabavu, a Davenport nudi ove savete:

  • Pohađajte časove da biste naučili pravilne korake i tehniku.
  • Počnite polako, postepeno povećavajući intenzitet kako biste izgradili mišićnu snagu i izdržljivost. Prebrzo započinjanje može dovesti do povreda.
  • Zagrejte se unapred i zatim se ohladite nakon plesa sa nežnim istezanjem.
  • Slušajte svoje telo: Uzmite dan odmora ako ste umorni ili preskočite događaj ako ste preterali sa plesom prethodnog dana. To može pomoći u izbegavanju povreda od prekomernog naprezanja.
  • Kao i kod svakog vežbanja, važno je ostati hidriran.
  • Ako osetite bol ili moguću povredu, ma koliko mala bila, napustite plesni podijum. Ne želite da pretvorite manji problem u ozbiljnu povredu.
  • Izaberite pravu obuću za svoj stil plesa. Za latino plesove se generalno preporučuju štikle, ali one nisu prava obuća za sve žene. Izaberite obuću koja podržava vašu aktivnost i ne izaziva bol.
  • Proverite svoje plesne cipele barem svake dve godine ili nakon oporavka od povrede stopala kako biste se uverili da vam još uvek dobro odgovaraju.
  • Ako ste napravili pauzu, polako se vratite plesu, čak i ako imate iskustva.
  • Razmislite o nošenju zaštitnih čepića za uši na bučnom mestu.
  • Takođe možete da se informišete o plesnoj etiketi. Studiji i plesni klubovi često objavljuju korisne informacije na svojim veb stranicama.

„Kada radite nešto prijatno, posebno fizičku vežbu, oslobađaju se endorfini, koji su naši „srećni“ hormoni“, rekla je ona. „Oslobađanjem ovih hormona, naše telo nas podstiče da nastavimo da se bavimo ovim aktivnostima.“