Centralnoafrička Republika kaže da je kretanje Vagnerovih trupa rotacija, a ne odlazak

Centralnoafrička Republika kaže da je kretanje Vagnerovih trupa rotacija, a ne odlazak

Odlazak stotina ruskih Vagnerovih vojnika iz Centralnoafričke Republike deo je rotacije snaga, a ne povlačenje, rekao je u subotu portparol Predsedništva CAR.

Kratkotrajna pobuna koju je u junu predvodio osnivač Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin u Rusiji pokrenula je pitanja o izgledima za široku mrežu vojnih i komercijalnih operacija njegove grupe širom CAR i drugih delova Afrike, Bliskog istoka i drugde.

Izveštaji o nedavnom odlasku velikog broja Vagnerovog osoblja iz CAR-a avionom podstakli su spekulacije poslednjih dana da se grupa povlači iz zemlje, gde su pomagali vladi da uguši nekoliko pobunjeničkih pobuna od 2018.

Ali predsednički portparol CAR-a Albert Jaloke Mokpem rekao je da „to nije definitivan odlazak već rotacija“.

Neki su otišli, a drugi će doći“, rekao je on na konferenciji za novinare u glavnom gradu Bangiju.

Nekoliko stotina Vagnerovih vojnika nedavno je napustilo zemlju, rekao je vojni izvor Rojtersu, govoreći pod uslovom anonimnosti i ne iznoseći dalje detalje.

Nije poznato koliko ih je ostalo. Veruje se da tamo deluje oko 1.900 ruskih plaćenika, uključujući i Vagnera.

Svako restrukturiranje Vagnerovih operacija u CAR-u moglo bi imati značajne komercijalne posledice.

Analitičari kažu da je Vagner dobio prava na seču i kontrolu nad rudnikom zlata u CAR-u. U junu su Sjedinjene Države uvele sankcije kompaniji CAR kao jednoj od nekoliko, uključujući i onu iz UAE za koju su rekli da je umešana u finansiranje Vagnera kroz nezakonite poslove sa zlatom, piše Rojters.