Kina navodi „neočekivane incidente“ u vezi sa SAD

Kina navodi „neočekivane incidente“ u vezi sa SAD

Napori SAD i Kine da uspostave bliže veze poremećeni su nizom nesrećnih događaja poslednjih meseci, priznao je u subotu potpredsednik He Lifeng. Taj zvaničnik je očigledno aludirao na incident koji je uključivao kineski balon koji je ove zime ušao u vazdušni prostor SAD, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost za bezbednost među zvaničnicima u Vašingtonu.

Govoreći na sastanku sa američkim sekretarom finansija Dženet Jelen u Pekingu, on je izrazio žaljenje zbog „neočekivanih incidenata“ koji su potkopali napore da se poboljšaju odnosi između dve zemlje nakon samita kineskog predsednika Si Đinpinga i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena u novembru 2022.

Iako nije želeo da potvrdi na koje incidente misli, kinesko-američke odnose poremetio je incident kada je kineski balon koji je zalutao u vazdušni prostor SAD početkom februara oborila vojska Vašingtona. Dok je Pentagon tvrdio da je brod prikupljao informacije o američkim strateškim objektima, Peking je negirao optužbe, tvrdeći da je skrenuo sa kursa zbog „okolnosti više sile“.

„Bilo je nekih problema u primeni konsenzusa koji su postigli dva šefa država“, dodao je potpredsednik, naglašavajući potrebu za „generalno stabilnim odnosom SAD i Kine“.

U međuvremenu, Jelen je istakla da veruje da Vašington i Peking treba da traže odnos zdrave ekonomske konkurencije koji nije „pobednik uzima sve“, već zasnovan na „pravičnom skupu pravila“ i koji je obostrano koristan.

Ona je ponovila da, iako će SAD „preduzeti ciljane akcije” da zaštite svoju nacionalnu bezbednost, zbog čega Peking ne bi bio posebno srećan, dve strane „ne bi trebalo da dozvole da to neslaganje dovede do nesporazuma”.

Tokom poslednjeg sastanka, Si i Bajden su se dogovorili da održavaju komunikaciju i održavaju redovne konsultacije, kao i da se bave konkretnim pitanjima u bilateralnim odnosima. Međutim, februarski incident sa balonom je opteretio kinesko-američke veze, a američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je posetu Kini.

Najviši američki diplomata nije posetio Peking do juna, kada je vodio pregovore sa Sijem. Dve strane su se navodno složile da stabilizuju svoje rivalstvo i da spreče njegovo prelazak u sukob.