Bilateralna totalna artroplastika kolena povezana sa povećanom stopom komplikacija

Bilateralna totalna artroplastika kolena povezana sa povećanom stopom komplikacija

Pacijenti koji se podvrgavaju bilateralnoj totalnoj artroplastici kolena (TKA) su pod povećanim rizikom od nekoliko vrsta komplikacija, u poređenju sa pacijentima koji se podvrgavaju jednostranoj TKA, izveštava studija u The Journal of Bone & Joint Surgery. Časopis se objavljuje u portfoliju Lippincott u partnerstvu sa Volters Kluverom.

„Pacijenti koji su bili podvrgnuti istovremenoj bilateralnoj TKA bili su u većem riziku od postoperativnih komplikacija kao što su plućna embolija, moždani udar, anemija gubitka krvi i potrebna im je transfuzija“, navodi se u izveštaju Natanaela D. Hekmana, MD, i kolega sa Keck School of Medicina USC, Los Anđeles.

TKA je veoma efikasan tretman za pacijente sa uznapredovalim osteoartritisom kolena, smanjuje bol i poboljšava funkciju. Kada su zahvaćena oba kolena, bilateralna TKA nudi neke prednosti u odnosu na sekvencijalnu unilateralnu TKA, uključujući manje vremena u bolnici, jedan period rehabilitacije i niže ukupne troškove.

Međutim, neke studije su otkrile povećan rizik od komplikacija, zajedno sa većom stopom mortaliteta, kod pacijenata koji su podvrgnuti bilateralnoj TKA. Ove studije su imale važna ograničenja, uključujući nedostatak podudaranja pacijenata kako bi se uzele u obzir potencijalne razlike između onih koji su podvrgnuti bilateralnoj u odnosu na jednostranu TKA. Da bi se pozabavili ovim problemima, dr Hekman i njegove kolege su uporedili komplikacije i mortalitet u velikoj, nacionalno reprezentativnoj grupi pacijenata koji su bili podvrgnuti bilateralnoj u odnosu na jednostranu TKA.

Analiza je obuhvatila više od 21.000 pacijenata koji su bili podvrgnuti istovremenoj bilateralnoj TKA. Oni su upareni prema starosti, polu, rasi i komorbiditetu sa kohortom od 126.000 pacijenata koji su bili podvrgnuti jednostranoj TKA. Nakon podudaranja, dve grupe su imale prosečnu starost od 64 godine sa sličnim komorbiditetom. Kako su svi TKAS rađeni između 2015. i 2020. godine, hirurške procedure su odražavale savremenu ortopedsku praksu.

Pacijenti u grupi sa simultanom bilateralnom TKA imali su povećane stope nekoliko vrsta komplikacija u poređenju sa onima u grupi sa unilateralnim TKA, plućne embolije (0,27% naspram 0,13%), moždanog udara (0,13% naspram 0,06%) i respiratorne insuficijencije (0,46% naspram 0,13%). 0,34%).

Pacijenti koji su bili podvrgnuti bilateralnoj TKA su takođe bili u većem riziku od anemije zbog gubitka krvi (26,89% naspram 14,86%) i veća je verovatnoća da će biti podvrgnuti transfuziji krvi (5,23% naspram 0,67%). Ovi rizici su povećani uprkos velikoj upotrebi traneksamične kiseline za smanjenje gubitka krvi tokom operacije u obe grupe.

Pacijenti koji su bili podvrgnuti bilateralnoj TKA su takođe imali veću verovatnoću da će biti ponovo primljeni u bolnicu u roku od 90 dana (2,80% naspram 2,05%). Nije bilo značajnog povećanja rizika od smrti u bolnici (0,05% prema 0,04%).

Nakon prilagođavanja za zbunjujuće faktore, rizici od plućne embolije, moždanog udara i akutne anemije gubitka krvi bili su približno udvostručeni u bilateralnoj TKA grupi, dok je rizik od transfuzije krvi bio skoro devet puta veći. Rizik od readmisije u roku od 90 dana bio je 35% veći kod bilateralnih u poređenju sa jednostranim TKA.

„Ova studija predstavlja najveću odgovarajuću veličinu uzorka do sada upoređujući komplikacije i bezbednost između pacijenata lečenih istovremenom bilateralnom TKA i onih koji su lečeni jednostranom TKA“, pišu dr Hekman i koautori. Iako nije bilo značajne razlike u stopi smrtnosti u bolnici, „Rizik od smrtnosti nakon istovremene bilateralne TKA je i dalje tema za zabrinutost.“ Istraživači naglašavaju potrebu za savetovanjem pacijenata i „temeljnom medicinskom optimizacijom“ kod pacijenata odabranih za bilateralnu TKA.