Britanski obaveštajci objašnjavaju zašto Rusija stvara Azovski pomorski okrug u okupiranom Mariupolju

Britanski obaveštajci objašnjavaju zašto Rusija stvara Azovski pomorski okrug u okupiranom Mariupolju

1. jula 2023. godine, ruska mornarica je uspostavila novi Azovski pomorski okrug, sa sedištem u privremeno okupiranom gradu Mariupolju, koji će se verovatno fokusirati na podršku logističkim i kontrapartizanskim zadacima, objavilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva na Tviteru, pozivajući se na najnovije ažuriranje obaveštajnih službi odbrane, javlja Ukrinform.

Podređen Crnomorskoj floti (BSF), okrug će navodno komandovati sa osam ratnih brodova uključujući tri moderne korvete klase Karakurt koje mogu da lansiraju krstareće rakete SS-N-30A Kalibr.

Prema obaveštajnim službama Velike Britanije, Azovsko more je vitalna pomorska oblast za Rusiju, jer povezuje njene unutrašnje plovne puteve sa međunarodnim pomorskim rutama. U kontekstu rata, on takođe nudi alternativnu opciju vojnog snabdevanja ukoliko se poremete ruske kopnene rute ka južnoj Ukrajini.

„Pomorski okrug Azov će se verovatno fokusirati na pružanje podrške logističkim i kontrapartijskim zadacima, oslobađajući glavni BSF da se koncentriše na operacije dugog dometa i projektujući pomorsku moć dalje u inostranstvu“, primetili su britanski obaveštajci.