Neinvazivni uređaj razvijen za brzu detekciju paratiroida tokom operacije štitne žlezde

Neinvazivni uređaj razvijen za brzu detekciju paratiroida tokom operacije štitne žlezde

Istraživači sa Instituta za fizičke nauke Hefei Kineske akademije nauka razvili su neinvazivni uređaj za detekciju zasnovan na fluorescenciji koji omogućava brzu i neinvazivnu identifikaciju paratiroidnih žlezda tokom operacije štitne žlezde.

Ovaj uređaj, nazvan Sistem za otkrivanje paratireoidnih žlezda (PTS), razvio je tim za saradnju koji predvode prof. Liu Jong i prof. Vang Jikun. Sada je dobio zvanični sertifikat o registraciji medicinskog uređaja.

Čvorovi štitne žlezde dijagnostikovani ultrazvukom postali su češći. Hirurška intervencija je preferirani tretman za karcinom štitne žlezde, ali razlikovanje paratiroidne žlezde od okolnog tkiva tokom operacije je izazov. Ovo povećava rizik od oštećenja paratiroidnih žlezda, što dovodi do postoperativnih simptoma, pa čak i smrtnosti. Zbog toga postoji hitna potreba za brzom identifikacijom paratiroidnih žlezda tokom operacije.

„Tražili smo jedinstven pristup baziran na skoro infracrvenoj fluorescenciji za detekciju paratiroida“, rekao je Zhang Iang, član tima, „Paratiroidno tkivo pokazuje visoko specifičnu ekspresiju specifičnog proteina, što rezultira autofluorescencijom, pa smo iskoristili prednost ove autofluorescencije za brzo i neinvazivno intraoperativno otkrivanje paratiroidnih žlezda.“

Godine teškog istraživanja i razvoja rezultirale su efikasnom implementacijom tri ključne tehnologije: detekcija slabe fluorescencije, podešavanje ambijentalnog svetla i automatsko smanjenje buke, kao i konstrukcija strukture optičkog uređaja koja obezbeđuje odlične optičke performanse i tačnost.

Razvijeni paratiroidni detektor je neinvazivna identifikaciona tehnologija koja može detektovati fluorescentne signale u paratiroidnom tkivu i okolnim tkivima tokom operacije. Na osnovu signala fluorescencije, obezbeđena je analiza u realnom vremenu i povratne informacije za određivanje rezultata.

Klinička istraživanja su potvrdila značajnu kliničku vrednost ove tehnologije.

Ovo kliničko ispitivanje sprovedeno je od februara do marta 2023. godine na odeljenjima opšte hirurgije i hirurgije štitaste žlezde dve bolnice, a na osnovu kriterijuma za uključenje upisano je ukupno 50 pacijenata. Kombinovani statistički rezultati Kliničkog centra 1, Kliničkog centra 2 i spojenog centra pokazali su da je PTS imao osetljivost od 96%, 96% i 96% za detekciju paratiroidnog tkiva u ove tri situacije, respektivno. Specifičnosti za otkrivanje neparatiroidnog tkiva bile su 100%, 100% i 100% u odgovarajućim situacijama.

Ovi rezultati ukazuju da PTS ima visoku dijagnostičku tačnost. Pored toga, tokom studije nisu primećeni neželjeni događaji, što pokazuje visok nivo bezbednosti.

Očekuje se da će PTS poboljšati hiruršku efikasnost i smanjiti hirurške rizike i pomoći hirurzima, navodi tim.