Šolc o kontraofanzivi Ukrajine: Oni deluju jasno i organizovano

Šolc o kontraofanzivi Ukrajine: Oni deluju jasno i organizovano

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da u toku kontraofanzivnih operacija ukrajinske trupe „do sada deluju veoma jasno i dobro organizovano“.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Rumunije Marselom Kolakuom, prenosi „Evropska istina“.

Šolc je rekao da „nikada nije očekivao da bi se stvari mogle promeniti preko noći“, ali je dodao da su ukrajinske odbrambene snage planirale operacije „veoma svrsishodno“.

Istovremeno, rumunska premijerka je napomenula da očekuje da će se rat završiti ukrajinskom kontraofanzivom.

Šolc je takođe dodao da Ukrajina neće moći da postane članica NATO-a dok traje rat, napominjući da kriterijumi za članstvo u Alijansi uključuju „odsustvo otvorenih graničnih sukoba”.

Međutim, prema njegovim rečima, važna je „velika praktična podrška Ukrajine od NATO-a“, koja će se nastaviti i ubuduće.

Kancelar je rekao da je Nemačka „stvorila uslove da podrži Ukrajinu čak i na duže vreme, ako rat potraje dugo”.

On je naglasio da će mnoge zemlje moći da podrže Kijev „jednu, dve, tri, a ako treba i više godina, jer ne znamo koliko će trajati vojni sukob”.

Prethodno je šef Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer rekao da su ukrajinske snage bile u pravu što su delovale oprezno tokom kontraofanzive kako bi izbegle velike gubitke pri pokušaju proboja.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin je istakao da je nepravedno vezivati Ukrajinu za određeni vremenski okvir i da je „Rusija sada toliko slaba da nema snage za (svoju) protivofanzivu“.