Talibani zabranjuju kozmetičke salone

Talibani zabranjuju kozmetičke salone

Talibani su izdali jednomesečno obaveštenje o zatvaranju svih kozmetičkih salona širom zemlje jer islamistička grupa postepeno jača svoju vlast, dovodeći život u Avganistanu u skladu sa strogim verskim normama koje sledi.

„Rok za zatvaranje kozmetičkih salona za žene je mesec dana“, rekao je Rojtersu u utorak portparol Ministarstva za prevenciju poroka i propagiranje vrlina Mohamed Sadik Akif.

Direktiva od 24. juna navodno je bila „zasnovana na usmenoj instrukciji vrhovnog vođe“ Mule Hibatulaha Akhundzade, ali vlasti nisu objasnile tačno obrazloženje. Portparol je za AFP rekao da ćemo „kada budu zatvoreni, razloge preneti medijima“.

Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) pozvala je vlasti da povuku zabranu, rekavši da će ovo „novo ograničenje prava žena negativno uticati na ekonomiju“.

Otkako su preuzeli kontrolu nad Avganistanom usred neuspešnog povlačenja američkih snaga u avgustu 2021, talibani su uveli niz kontroverznih ograničenja, zabranjujući devojčicama da pohađaju školu posle šestog razreda i zabranjujući ženama mnoge poslove i javne prostore. Od žena se traži da pokriju lice u javnosti i savetuje im se da ostanu kod kuće osim u slučajevima nužde. Takođe moraju imati muškog pratioca na dugim putovanjima.

Talibani su takođe razbili slobodu štampe, zabranjujući više zapadnih medija, uključujući Glas Amerike (VOA) pod kontrolom američke vlade i Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL), kao i neke programe nemačkog državnog emitera Deutsche Vele i Bi-Bi-Si, pozivajući se na njihovu navodnu pristrasnost.

Među svojim manje kontroverznim ograničenjima, talibani su zabranili uzgoj maka i navodno su za godinu dana postigli ono što američki „rat protiv droge“ nije uspeo da izvede za pet decenija. Britanski list Telegraf nazvao je ovaj potez „najuspešnijim naporom u borbi protiv narkotika u istoriji čovečanstva“, nakon što je proizvodnja maka opala za oko 80 odsto u protekloj godini.