Tajvanski predsednički kandidat kaže da može da održi mir sa Kinom

Tajvanski predsednički kandidat kaže da može da održi mir sa Kinom

Vodeći predsednički kandidat Tajvana Vilijam Laj napisao je u sredu u Volstrit džornalu da bi mogao da održi mir sa Kinom ako bude izabran, ponovivši svoju spremnost za razgovore bez preduslova i obećanje da će ojačati odbranu, piše Rojters.

Lai, potpredsednik Tajvana i kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), dosledno je vodio većinu istraživanja javnog mnjenja uoči januarskih izbora. Predsednica Cai Ing-ven ne može se ponovo kandidovati nakon dva mandata.

U komentaru, Lai je rekao da uprkos vojnim i ekonomskim izazovima iz Kine, uključujući skoro svakodnevne vazdušne upade Kine u blizini ostrva, njegovi glavni prioriteti ostaju pragmatizam i doslednost.

„Podržaću status kvo preko tesnaca – koji je u najboljem interesu i Republike Kine, kako je Tajvan formalno poznat, i međunarodne zajednice. Nikada neću isključiti mogućnost dijaloga bez preduslova, zasnovanog na principe reciprociteta i dostojanstva“, dodao je on.

Lai je rekao da će nastaviti sa Caijevim planom za jačanje odbrane Tajvana, kao što je trošenje više na vojsku, dodajući da ove mere smanjuju rizik od rata podizanjem uloga i troškova za Peking.

„Tražiću veću saradnju sa partnerima i saveznicima, posebno u obuci, restrukturiranju snaga, civilnoj odbrani i razmeni informacija“, napisao je on.

Očekuje se da će Lai posetiti Sjedinjene Države sledećeg meseca, prema diplomatskim izvorima, kao što to tradicionalno čine predsednički kandidati, kako bi razgovarali o svojoj politici.

Sjedinjene Države su najvažniji međunarodni dobavljač i dobavljač oružja Tajvana.

Cai je više puta nudila razgovore sa Kinom, ali je odbijena. Peking je posmatra kao separatistu jer je odbila da prihvati kineski stav da su Tajvan i Kina deo „jedne Kine“. Ona kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Lai je naljutio Kinu 2018. dok je bio premijer, rekavši u parlamentu da je „radnik za nezavisnost Tajvana“ i da je njegov stav da je Tajvan suverena, nezavisna zemlja – crvena linija za Peking.

I Cai i Lai kažu da je Republika Kina, formalno ime Tajvana, već nezavisna država, uprkos tome što je samo 13 zemalja formalno priznaje.

Poražena republička vlada pobegla je na Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat sa komunistima Mao Cedunga, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.