Papin izaslanik radi na mehanizmu za vraćanje dece u Ukrajinu

Papin izaslanik radi na mehanizmu za vraćanje dece u Ukrajinu

Specijalni izaslanik Vatikana, kardinal Mateo Zupi, kaže da radi na „mehanizmu“ koji bi mogao da obezbedi povratak dece koja su kidnapovana u Rusiju, prenosi Ukrinform.

„Videćemo kako možemo da pokrenemo mehanizam za decu [i] pomoć, kao što smo rekli na humanitarnom planu, posebno deci koja moraju biti u mogućnosti da se vrate u Ukrajinu“, rekao je kardinal Mateo Zupi na predstavljanju knjige u Rimu.

Napomenuo je da je lično razgovarao o tom pitanju sa papom.

Italijanski kardinal je prošle nedelje posetio Moskvu, a prethodno je bio u Kijevu.

Vatikan je opisao njegove napore kao „usmerene na identifikaciju humanitarnih inicijativa, koje bi mogle da otvore puteve miru“.

Obraćajući se u nedelju italijanskom javnom servisu RAI, kardinal Zupi je rekao da ne radi na „mirovnom planu“ ili „posredovanju“ između Ukrajine i Rusije, rekavši da se samo fokusira na „humanitarne aspekte“.

Kako je saopšteno, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da se Ukrajina ne oslanja na posredovanje Vatikana u pregovorima sa Moskvom, već bi dobrodošla pomoć u oslobađanju zarobljenih Ukrajinaca i vraćanju ukrajinske dece.

Od 28. do 29. juna, papin specijalni izaslanik, kardinal Mateo Zupi, posetio je Rusiju u okviru misije Vatikana da „postigne pravedan mir“ u Ukrajini.

5-6. juna Zupi je posetio Ukrajinu. On je na sastanku sa predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarao o situaciji u Ukrajini i humanitarnoj saradnji u okviru primene formule mira.