Sirija kaže da je protivvazdušna odbrana presrela izraelski raketni udar

Sirija kaže da je protivvazdušna odbrana presrela izraelski raketni udar

Sirija je u nedelju saopštila da je njena protivvazdušna odbrana presrela, kako se naziva, izraelski raketni napad na centralne delove zemlje i oborila većinu projektila, prenose državni mediji.

U saopštenju vojske navodi se da su projektili koji su preleteli delove glavnog grada Libana Bejruta pogodili lokacije u blizini grada Homsa, što je rezultiralo samo materijalnom štetom.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi izveštaj.

Portparol izraelske vojske rekao je da su izraelski ratni avioni gađali sirijsku bateriju protivvazdušne odbrane iz koje je lansirana protivvazdušna raketa ka Izraelu.

Ratni avioni su napali i druge mete u toj oblasti, dok nema prijavljenih žrtava od sirijske rakete koja je eksplodirala u vazduhu, rekao je portparol Avičaj Adraee.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi da li su ova dva incidenta povezana.

Izrael je poslednjih meseci intenzivirao napade na sirijske aerodrome i vazdušne baze kako bi poremetio sve veću upotrebu iranskih vazdušnih linija za snabdevanje za isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući libanski Hezbolah

Izraelski udari deo su eskalacije sukoba niskog intenziteta koji se nastavlja godinama sa ciljem usporavanja rastućeg učvršćivanja Irana u Siriji, kažu izraelski vojni stručnjaci.

Uticaj Teherana u Siriji je porastao od kada je počeo da podržava predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011.

Borci saveznici Irana, uključujući Hezbolah, sada imaju vlast u oblastima u istočnoj, južnoj i severozapadnoj Siriji i u nekoliko predgrađa oko prestonice.