SAD bi trebalo da se izvini zatvorenicima u Gvantanamu zbog lečenja, kaže ekspert UN

SAD bi trebalo da se izvini zatvorenicima u Gvantanamu zbog lečenja, kaže ekspert UN

Ekspert Ujedinjenih nacija rekao je u ponedeljak da je postupanje američke vlade prema zatvorenicima Gvantanamo okrutno, nehumano i ponižavajuće prema međunarodnom pravu i pozvao Vašington da se izvini i obezbedi reparaciju.

„Primijetio sam da je nakon dvije decenije pritvora patnja pritvorenih duboka i da traje“, rekla je Fionnula Ni Aolain u Ujedinjenim nacijama nakon što je završila prvu zvaničnu posjetu stručnjaka UN-a pritvorskom objektu na Kubi.

„Svaki zatvorenik sa kojim sam se susrela živi sa nemilosrdnom štetom koja proizilazi iz sistematskih praksi isporuka, mučenja i proizvoljnog pritvora“, rekla je ona, navodeći kao trenutne nedostatke ono što je nazvala neprimerenom upotrebom ograničenja i skoro stalnim nadzorom.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Zatvor su 2002. godine osnovali tadašnji SAD. Predsednik Džordž V. Buš će udomiti strane osumnjičene militante posle napada 11. septembra na Sjedinjene Države. Njegova populacija je porasla na vrhunac od oko 800 zatvorenika pre nego što je počela da se smanjuje.

Predsednik Džo Bajden rekao je da želi da zatvori objekat, ali tek treba da predstavi plan za to, a ostalo je oko 30 zatvorenika. Komentari nezavisnog eksperta doprinose nedavnim kritikama Crvenog krsta i drugog tela UN.

„Vlada SAD mora hitno da obezbedi sudsko rešenje, izvinjenje i garancije za neponavljanje“, dodala je ona. Ona je pohvalila Vašington zbog pristupa koji joj je odobren. „Malo država pokazuje takvu vrstu hrabrosti“, rekla je ona.