„Kralju kriptovaluta“ Švajcarci zaplenili imovinu vrednu 26 miliona dolara

„Kralju kriptovaluta“ Švajcarci zaplenili imovinu vrednu 26 miliona dolara

Tužilaštvo u Švajcarskoj zaplenilo je oko 26 miliona dolara u digitalnoj imovini i američkim dolarima koji pripadaju korejskom „kralju kriprovaluta“ Do Kvonu, prenosi specijalizovani portal „BeInCrypto“.

Korejski mediji su u subotu, 24. juna izvestili da je Kvon imao sredstva uskladištena u švajcarskoj banci digitalnih sredstava Signum, koja se predstavlja kao prva banka digitalnih sredstava na svetu i ima filijale u Švajcarskoj, Singapuru i Abu Dabiju.

Do Kvon i korejski državljanin Hond Čan Jun osuđeni su 19. juna u Osnovnom sudu u Podgorici na po četiri meseca zatvora zbog falsifikovanja putnih isprava. Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu, kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike, prenose Vijesti.me.

Pošto se Kvon suočava sa krivičnim gonjenjem u Južnoj Koreji i SAD, podseća „BeInCrypto“, istražitelji su tražili kako da uđu u trag njegovoj imovini. Švajcarski tužioci zamrznuli su imovinu na zahtjev američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i federalnog tužioca Njujorka.

Južna Koreja i SAD traže izručenje Do Kvona, zbog prevare teške više desetina milijardi dolara preko kriptovaluta.