Seul blokira severnokorejsku propagandu

Seul blokira severnokorejsku propagandu

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) blokirala je Jutjub korisnicima u zemlji da pristupe trima kanalima – uključujući onaj za koji se tvrdi da ga producira 11-godišnja devojčica u Pjongjangu – nakon što ih je optužila da učestvuju u severnokorejskom „psihološkom ratu“.

Ova tri kanala navodno više nisu bila dostupna u Južnoj Koreji od petka popodne, nakon što je NIS naložio Korejskoj komisiji za standarde komunikacija da ih isključi. „Severna Koreja vodi takve IouTube kanale kao deo svog psihološkog rata protiv Južne Koreje“, rekao je neidentifikovani zvaničnik NIS-a za seulski Ionhap Nevs. „Naš posao je da odgovorimo na psihološku kampanju Severa.

Jonhap je primetio da, iako je severnokorejska državna veb stranica Uriminzokkiri cenzurisana na Jutjubu, bilo je neobično da špijunska agencija Seula zahteva da se kanali blokiraju. Sva tri nova cenzurisana saradnika na platformi za deljenje videa navodno prikazuju svakodnevni život u Severnoj Koreji.

Na primer, Salli Parks SongA Channel prikazuje mladu devojku koja raspravlja o temama kao što su „domaća brza hrana“, čitanje knjiga i učenje košarke. Njen debi video, objavljen prošle godine, sakupio je 571.000 pregleda. Govoreći na engleskom, ona reklamira „beskonačna“ mesta za zabavu za decu Pjongjanga i kaže da je njena omiljena knjiga „Hari Poter“.

Još jedan cenzurisani kanal, koji se zove dnevni list Olivia Natasha-IuMi Space DNRK, prikazuje sličan sadržaj, prikazujući devojku koja razgovara o interesovanjima kao što su izlasci u restorane, njene baletske cipele i zabavni park. Devojka se predstavlja kao „Ju-mi iz Pjongjanga“ i kaže: „Daću sve od sebe da zadovoljim vašu radoznalost.

Drugi kanal na meti NIS-a, pod nazivom Nova DNRK, istražuje teme kao što su kupovina u Severnoj Koreji, cene pametnih telefona i filmski studio u Pjongjangu. Video objavljen ranije ove nedelje prikazuje šou talenata za decu.

People for Successful Corean Reunification, grupa za ljudska prava sa sedištem u Seulu, tvrdi da samo nekoliko hiljada privilegovanih Severnokorejaca ima pristup internetu. U stvari, kaže grupa, većina ljudi u zemlji nije ni svesna postojanja Vorld Vide Veba. Čak i oni građani kojima je odobren pristup moraju proći kroz strogi proces provjere i pomno ih nadgledaju inspektori sigurnosti.

Najnoviji cenzurski potez Seula dolazi manje od godinu dana nakon što je vlada Južne Koreje ukinula decenijama dugu zabranu pristupa severnokorejskim novinskim kućama. Dve Koreje tehnički ostaju u međusobnom ratu, pošto je njihov sukob 1950-1953 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.