Hrvatska „Matica“ otvara se danas u Subotici, sastanak Brnabićeve i Plenkovića

Hrvatska „Matica“ otvara se danas u Subotici, sastanak Brnabićeve i Plenkovića

U Subotici će danas biti otvorena „Matica“ – hrvatska kuća za profesionalne institucije hrvatske zajednice u Srbiji. Tim povodom, u Subotici će boraviti predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji će se tokom dana sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

„Matica“ – hrvatska kuća za profesionalne institucije hrvatske zajednice u Srbiji, biće otvorena danas u Subotici.

Vrednost radova novoizgrađenog objekta sa 1.100 kvadratnih metara poslovnog prostora je 1,8 miliona evra, a finansirani su sredstvima Vlade Hrvatske.

Tim povodom, u Subotici će boraviti predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji će se tokom dana sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

U Hrvatskom nacionalnom vijeću kažu za RTS da je to prva poseta jednog hrvatskog premijera nacionalnoj zajednici Hrvata u Srbiji i da pozdravljaju susrete Hrvatske i Srbije na najvišem nivou.

Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji ističe da zgrada ima veliki značej za hrvatsku zajednicu.

„Prije svega, što je to gotovo u cjelosti podrška vlade Republike Hrvatske, sa 1.800.000 eura, gotovo je u cijelosti financirala, i evo za dvije godine je izgrađena. To je jako veliki podstrek za Hrvate u Srbiji, jer ćemo dobiti zapravo na prvom mjestu jedan funkcionalni prostor, gdje će biti tri institucije. Biće na neki način i racionalizacija troškova i udruživanje snaga. Imaćemo i jedan reprezentativni prostor kakav Hrvati zaista ovdje zaslužuju i činiće svojevrsni spomenik kulture za narednih 300 godina. A na koncu, to će zapravo biti i vidljivi znak i podrška Republike Hrvatske Hrvatima u Republici Srbiji“, kaže Vojnićeva.