Utvrđeno je da antibiotski koštani cement ne smanjuje infekciju nakon zamene kuka

Utvrđeno je da antibiotski koštani cement ne smanjuje infekciju nakon zamene kuka

Veliko ispitivanje je pokazalo da upotreba cementa sa dvostrukim antibiotikom u visokim dozama verovatno neće smanjiti rizik od infekcije hirurškog mesta kod ljudi koji su imali zamenu kuka.

Poslednjih godina došlo je do značajnog porasta upotrebe koštanog cementa napunjenog antibioticima kod preloma kuka koji se leče hemiartroplastikom — zamenom glave butne kosti.

U ovom ispitivanju, istraživački tim je uporedio stopu duboke infekcije na mestu hirurške intervencije kod pacijenata starijih od 60 godina koji su primali visoke doze cementa sa dvostrukim antibiotikom sa cementom napunjenim jednim antibiotikom standardne nege. Nalazi su objavljeni u The Lancet.

Studiju, deo suđenja Vhite 8, vodili su istraživači sa Odeljenja za ortopediju, reumatologiju i muskuloskeletne nauke Univerziteta u Oksfordu (NDORMS), a uz podršku NIHR Okford Biomedical Research Center (BRC). Sponzorira ga fondacija Northumbria Heathcare NHS Foundation Trust, a upravlja Oksford Trauma, na Univerzitetu u Oksfordu.

Glavni autor, profesor Matt Costa iz NDORMS-a, rekao je: „Tokom poslednje dve godine, na osnovu ranijih podataka manjih ispitivanja, došlo je do velikog porasta u upotrebi visokih doza, dvostrukog antibiotskog koštanog cementa. Međutim, ovaj veliki Ispitivanje na skali pokazuje da je malo verovatno da će biti koristi u smislu smanjenja rizika od infekcije hirurškog mesta.

„Dalje, naša povezana ekonomska analiza u zdravstvu sugeriše da je malo verovatno da će skuplji visokodozni cement sa dvostrukim antibiotikom biti isplativ. Pretpostavljam da će ovi nalazi promeniti kliničku praksu i preokrenuti trend upotrebe ovog novog koštanog cementa.“

Skoro 5.000 pacijenata koji su bili podvrgnuti cementnoj hemiartroplastici u 26 bolnica u Velikoj Britaniji učestvovalo je u ispitivanju. Polovina je nasumično raspoređena u standardnu njegu sa jednim antibiotikom napunjenim cementom, dok je druga polovina dobila cement sa visokim dozama sa dvostrukim antibiotikom. Nivo duboke infekcije hirurškog mesta je zatim meren nakon 90 dana.

Oko 1,7% učesnika u cementu sa jednim antibiotikom imalo je duboku infekciju hirurškog mesta posle 90 dana, u poređenju sa 1,2% onih u grupi cementa sa visokim dozama sa dvostrukim antibiotikom.

Ispitivanje je takođe procenilo kvalitet života, mortalitet, upotrebu antibiotika, mobilnost i rezidencijalni status nakon 120 dana.