Pozitivna iskustva iz detinjstva mogu smanjiti rizik od zdravstvenih problema odraslih

Pozitivna iskustva iz detinjstva mogu smanjiti rizik od zdravstvenih problema odraslih

Pozitivna iskustva iz detinjstva (PCE) su nezavisno povezana sa smanjenim rizicima za pošteno ili loše zdravlje odraslih i probleme mentalnog zdravlja odraslih, prema studiji objavljenoj onlajn 20. juna u Pedijatriji.

Cher Ks. Huang, MD, sa Medicinskog fakulteta David Geffen na Univerzitetu u Kaliforniji, Los Anđeles, i kolege su ispitali povezanost između PCE rezultata i dijagnoze zdravlja ili stanja odraslih, sa i bez prilagođavanja za štetna iskustva iz detinjstva ( ACEs).

Istraživači su otkrili da u poređenju sa odraslima sa nula do dva PCE, oni sa pet do šest PCE imaju 75 i 74 procenta rizika za dobro/loše opšte zdravlje i za bilo koju psihijatrijsku dijagnozu, nezavisno od ACE. Godišnji rizik od razvoja bilo kog psihijatrijskog ili fizičkog stanja odraslih bio je niži u vezi sa prijavljivanjem pet do šest PCE, a veći sa prijavljivanjem tri ili više ACE u modelima analize preživljavanja koji uzimaju u obzir PCE i ACE (odnos rizika, 0,84 i 1,42, respektivno).

„Naši nalazi sugerišu da PCE igraju ulogu u povećanju zdravstvene otpornosti, promovišući zdrave ishode, istovremeno štiteći od loših mentalnih i fizičkih zdravstvenih stanja“, pišu autori.