Rusija udara na Kijev, Zelenski kaže da su moskovske snage „uništene“

Rusija udara na Kijev, Zelenski kaže da su moskovske snage „uništene“

Rusija je u utorak napala vojne i infrastrukturne ciljeve u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i širom drugih delova zemlje, uključujući zapadne oblasti daleko od linija fronta, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Predsednik Vladimir Zelenski pohvalio je protivvazdušnu odbranu Ukrajine zbog obaranja više od 30 dronova i prkosno rekao da ukrajinske snage uništavaju ruske snage na dva glavna poprišta sukoba, na istoku i jugu.

Njegov komandant kopnenih snaga i zamenik ministra odbrane izvestili su o uspesima u kontraofanzivi u obe oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage pogodile i uništile osam skladišta municije širom Ukrajine u prethodna 24 sata i odbile ukrajinske napade u tri oblasti.

U njemu se navodi da su ukrajinske snage pokušale da napadnu istočni grad Donjeck koji drži Rusija i južni region Zaporožja, ali su odbijene.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da su dronovi napali Kijevsku oblast u nekoliko talasa tokom više od četiri sata.

Takođe u utorak, ukrajinske snage su dronovima napale grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Hersona pod kontrolom Rusije, ubivši jednu ženu i ranivši četiri civila, saopštile su lokalne vlasti koje je postavila Rusija.

Ruski napadi su se desili pošto je pažnja bila usmerena na ukrajinske akcije protiv ruskih odbrambenih pozicija na jugu i istoku – početne faze kontraofanzive koja je nastojala da potisne trupe predsednika Vladimira Putina sa teritorije zauzete od invazije Ukrajine u februaru 2022.

Kijev kaže da je povratio 113 kvadratnih kilometara (44 kvadratne milje) zemlje i osam naselja od ruskih snaga. Ali najnoviji udari su pokazali da je Rusija sposobna da vodi rat izvan linija fronta.

U svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da ukrajinske snage „na jugu i istoku aktivno uništavaju neprijatelja, fizički čisteći Ukrajinu.

„Odbrana od terora znači uništavanje terorista. I to je garancija da država zla nikada neće imati priliku da donese zlo u Ukrajinu.

General Oleksander Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao je na Telegramu da njegove trupe napreduju na bokovima razbijenog istočnog grada Bahmuta, koji je prošlog meseca pao u ruke ruskih plaćenika posle višemesečnih borbi.

Ukrajinske trupe, kako je rekao, odbijaju sve intenzivnije ruske napade u blizini Kupijanska na severoistoku.

Zamenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je da ukrajinske snage na jugu „postepeno, malim koracima, ali veoma samouvereno, napreduju. Mogli bismo čak da iskoristimo alegoriju da odsecamo svaki metar zemlje od neprijatelja“.

Maliar je rekao da su ruske snage minirale ogromna područja, uključujući gradove. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov optužio je Rusiju da „minira“ jezero koje se koristi za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju kontroliše Rusija.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da je nekoliko komercijalnih i administrativnih zgrada i nekoliko privatnih kuća oštećeno u napadima ruskih dronova na oblast Kijeva. U noćnim vazdušnim napadima nema pomena o žrtvama.

„Kritično važan objekat“ je pogođen u Lavovu, daleko od linija fronta i oko 70 kilometara (43 milje) od granice sa Poljskom, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki, ne navodeći detalje.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je ukrajinska protivvazdušna odbrana bila u akciji, uglavnom u regionu Kijeva, gde je uništeno više od dva desetina dronova iranske proizvodnje Šahed.

Ministarstvo energetike je saopštilo da je krhotina od padajućih dronova oštetila dalekovode u Kijevskoj oblasti, kao i u regionu Mikolajeva na jugu, čime je prekinuta struja stotinama stanovnika.

Vazdušne snage su saopštile da je Rusija takođe gađala infrastrukturu u jugoistočnom gradu Zaporožju raketama Iskander i S-300. Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija ispalila sedam projektila na Zaporožje.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Moskva ima informacije da Ukrajina planira da napadne Krim koji kontroliše Rusija američkim i britanskim raketama većeg dometa i upozorio je da će Rusija uzvratiti ako se to dogodi.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim na Crnom moru od Ukrajine 2014. godine, ali smatra da je van okvira njene „specijalne vojne operacije“ u istočnoj i južnoj Ukrajini.

„Upotreba ovih projektila van zone naše specijalne vojne operacije značila bi da bi SAD i Britanija bile u potpunosti uvučene u sukob i podrazumevalo bi hitne udare na centre odlučivanja u Ukrajini“, rekao je Šojgu na sastanku vojnih zvaničnika. .

Šojgu je takođe rekao da su ukrajinske oružane snage izvele 263 napada na položaje ruskih snaga od 4. juna, misleći na ono što Moskva smatra početkom ukrajinske kontraofanzive. Ali „nije postigla svoje ciljeve“, rekao je on.

Ukrajina kaže da je ponovo zauzela osam sela.