Makron poziva Evropu da razvije sopstvene sisteme protivvazdušne odbrane i da se ne oslanja na SAD

Makron poziva Evropu da razvije sopstvene sisteme protivvazdušne odbrane i da se ne oslanja na SAD

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u ponedeljak evropske nacije da traže veću nezavisnost u odbrani vazdušnog prostora i založio se da se previše ne oslanjaju na SAD, što je pitanje dugotrajnog podele koje dobija novu hitnost zbog ruskog rata u Ukrajini, preneo je AP.

Makron se izjasnio da Evropljani grade sopstvenu strategiju zaštite vazdušnog prostora u završnom govoru konferencije u Parizu koja je okupila ministre odbrane i druge predstavnike 20 evropskih zemalja.

Razgovori su uključivali borbu protiv bespilotnih letelica i odbranu od balističkih raketa, saopštili su francuski organizatori, napominjući da je invazija Moskve na Ukrajinu pokazala važnost i efikasnost takve opreme. Na dnevnom redu je bilo i odvraćanje od nuklearnog oružja.

„Moramo da znamo kakva je pretnja… A šta onda mi, Evropljani, možemo da proizvedemo? I šta onda treba da kupimo?“ rekao je Makron.

Upozorio je da se odmah ne kupuje „ono što je na policama“.

Među zemljama koje su učestvovale na sastanku bile su Nemačka, Velika Britanija i Švedska, kao i susedi Ukrajine Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunija. Prisustvovali su i predstavnici NATO-a i Evropske unije.

Makron je tražio od evropskih proizvođača odbrambene opreme da izgrade nezavisne vojne sisteme i premeste proizvodnju na kontinent. On je takođe pozvao na unapređenje evropskih standarda.

„Zašto još uvek moramo previše često da kupujemo američke? Zato što su Amerikanci standardizovali mnogo više od nas, a oni sami imaju federalne agencije koje daju ogromne subvencije svojim proizvođačima“, rekao je on.

Jednodnevni sastanak održan je na marginama Pariskog avio-salona, najvećeg svetskog događaja fokusiranog na avijaciju i svemirsku industriju koji je otvoren u ponedeljak.

Francuska je otvoreno kritikovala planove predvođenih Nemačkom za unapređenje evropskih sposobnosti protivvazdušne odbrane. Projekat takozvani Evropski nebeski štit, pokrenut krajem prošle godine, sastoji se od 17 evropskih nacija, uključujući Veliku Britaniju, ali ne i Francusku. Predviđeno je da bude integrisan u NATO sistem vazdušne i protivraketne odbrane.

Francuska vlada veruje da projekat ne očuva na adekvatan način evropski suverenitet, jer se očekuje da će se u velikoj meri zasnivati na američkoj i izraelskoj industriji. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus prisustvovao je sastanku u Parizu.

„Sa Evropskom inicijativom Ski Shield, okupljamo evropske države kako bismo zajednički povećali zaštitu od balističkih projektila, krstarećih projektila i dronova“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare ranije u ponedeljak u Berlinu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Očekuje se da će plan predvođen Nemačkom sadržati izraelski sistem Arrov 3 i nadograditi postojeće raketne sposobnosti SAD Patriot.

Šolc nije pomenuo prigovore Pariza na inicijativu.

Odbrana je bila stalni jastučić nesuglasica između dve zemlje, a Francuska se žalila da Nemačka godinama nije činila dovoljno u toj oblasti – sve dok rat u Ukrajini nije naterao Berlin da najavi veliko povećanje vojne potrošnje.

Makron je u ponedeljak rekao da je protivraketni sistem Mamba koji su zajedno razvile Francuska i Italija „sada raspoređen i operativan u Ukrajini, štiteći ključne instalacije i živote“. Isporuku sistema Kijevu najavili su Pariz i Rim u februaru.

„Evropa zaista štiti Evropu“, rekao je Makron.

Sistem Mamba je deo integrisane vazdušne i protivraketne odbrane NATO-a.

Uz pomoć zapadnog naoružanja i rastućeg iskustva, sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine su napravili velike korake od početka rata prošle godine, spasavajući infrastrukturu i živote i sprečavajući Rusiju da postigne superiornost u vazduhu.