Rusija odbija pomoć UN-a, raste broj poginulih u probijenoj brani Kahovka

Rusija odbija pomoć UN-a, raste broj poginulih u probijenoj brani Kahovka

Moskva je odbila ponudu Ujedinjenih nacija da pomogne stanovnicima pogođenim poplavama od probijene brane Kahovka, saopštila je svetska organizacija u nedelju, pošto je broj poginulih porastao, a prljava voda je primorala da se zatvore plaže na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

Rušenje brane pod kontrolom Moskve 6. juna izazvalo je poplave širom južne Ukrajine i delova oblasti Herson pod okupacijom Rusije, uništavajući domove i poljoprivredna zemljišta i prekidajući snabdevanje stanovnika.

Broj mrtvih porastao je na 52, pri čemu su ruski zvaničnici rekli da je 35 ljudi poginulo u oblastima pod kontrolom Moskve, a ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 17 poginulo, a 31 se vodi kao nestala. Više od 11.000 je evakuisano sa obe strane.

UN su pozvale Rusiju da deluje u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu.

„Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna“, rekla je Deniz Braun, humanitarni koordinator UN za Ukrajinu.

Ukrajina optužuje Rusiju da je digla u vazduh branu iz sovjetskog doba, pod ruskom kontrolom od prvih dana njene invazije 2022.

Tim međunarodnih pravnih stručnjaka koji pomažu ukrajinskim tužiocima u njihovoj istrazi rekao je da je „velika verovatnoća“ da je rušenje brane izazvano eksplozivom koji su postavili Rusi.

[1/9] REUTERS/Aleksandar Ermočenko

Kremlj je optužio Kijev da je sabotirao branu hidroelektrane, u kojoj se nalazio rezervoar veličine Velikog slanog jezera u SAD.

Vlasti u Odesi su zatvorile tamošnje nekada popularne crnomorske plaže, zabranivši kupanje i konzumaciju ribe i morskih plodova iz neidentifikovanih izvora.

„Plaže Odese su proglašene nepodesnim za kupanje zbog značajnog pogoršanja stanja vode… i stvarne opasnosti po zdravlje“, saopštila je administracija Odese u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Testovi vode prošle nedelje pokazali su opasne nivoe salmonele i drugih „zaraznih agenasa“, rekli su ukrajinski zvaničnici. Praćenje kolere je takođe bilo na snazi.

Iako su se poplavne vode povukle, reka Dnjepar na kojoj je izgrađena brana Kahovka odnela je tone otpada u Crno more i obalu Odese, što je izazvalo ono što je Ukrajina nazvala „ekocidom“.

Očekuje se da će se nivoi toksičnih materija u morskim organizmima i na morskom dnu pogoršati, povećavajući rizik od nagaznih mina koje se nanose na obalu.

„Možemo da zaboravimo na praznike na godinu dana“, citirala je ukrajinska televizija Suspilne reči Viktora Komorina, šefa Centra za ekologiju mora, prošle nedelje.