Meksički zvaničnici pronašli su 129 migranata u kamionu

Meksički zvaničnici pronašli su 129 migranata u kamionu

Meksičke vlasti pronašle su 129 migranata, uglavnom iz Gvatemale, naguranih u prikolicu kamiona u istočnoj državi Verakruz, saopštio je Nacionalni institut za migracije (INM) u subotu, prenosi Rojters.

Migranti su nagurani u prikolicu usred toplotnog talasa u Meksiku, gde su temperature više od normalnih dostigle 45 stepeni Celzijusa u nekoliko država, uključujući Verakruz, gde se operacija odigrala.

Imigracioni agenti su krajem maja otkrili još 175 migranata južnije, uglavnom iz Centralne Amerike, u državi Čijapas. Još 300 ljudi zaustavljeno je na kontrolnom punktu u Verakruzu u martu.

Migranti koji beže od nasilja i siromaštva u Latinskoj Americi često plaćaju krijumčarima u pokušaju da prođu kroz Meksiko za SAD. Neki su primorani da prelaze područja koja su prepuna nasilja nad drogom, što ih čini ranjivim na organizovani kriminal.

Među pronađenim putnicima u petak su odrasle osobe iz Gvatemale, Hondurasa, Indije i Salvadora i 19 maloletnika bez pratnje, saopštio je institut za migracije. Dodaje se da će deca biti stavljena pod državno starateljstvo, dok će ostali biti procesuirani kako bi se utvrdio njihov pravni status u Meksiku. U akciji su uhapšena četiri osumnjičena trgovca ljudima.

Komesar INM-a Fransisko Gardunjo sastao se u petak sa gvatemalskim zvaničnicima kako bi razgovarali o reparacijama za žrtve smrtonosnog martovskog požara u pritvorskom centru za migrante u Meksiku koji je odneo 39 života, navodi INM u odvojenom saopštenju.