NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije uprkos tvrdnjama beloruskog lidera

NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije uprkos tvrdnjama beloruskog lidera

NATO ne vidi znake da je Rusija promenila svoj nuklearni stav, rekao je šef vojne alijanse u četvrtak, nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko tvrdio da je Belorusija već dobila neko taktičko nuklearno oružje od Moskve.

U intervjuu na državnoj televiziji u utorak, Lukašenko je drsko upozorio da neće oklevati da naredi njihovu upotrebu ako se Belorusija suoči sa aktom agresije. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će oružje biti raspoređeno u Belorusiju sledećeg meseca i da će ostati pod isključivom kontrolom Moskve.

„Mi, naravno, pažljivo pratimo šta Rusija radi. Do sada nismo videli nikakve promene u nuklearnom držanju koje zahtevaju bilo kakve promene u našem držanju“, rekao je Stoltenberg novinarima pre nego što je predsedavao sastankom ministara odbrane NATO-a u sedištu alijanse u Briselu.

Tajna NATO-ova grupa za planiranje nuklearne odbrane trebalo bi da se sastane u petak. Sastanak je odavno planiran i nije reakcija na nedavna dešavanja, ali alijansa je zabrinuta zbog Putinovih pretnji i njegovih odluka da povuče Rusiju iz važnih sporazuma o ograničenju naoružanja.

„Ruska nuklearna retorika i poruke su nepromišljeni i opasni“, rekao je Stoltenberg. „Rusija mora da zna da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi. On je napomenuo da je „Rusija uložila mnogo u nove moderne nuklearne kapacitete i takođe je rasporedila više nuklearnih kapaciteta, uključujući, na primer, blizu granica NATO-a, na krajnjem severu“.

Ranije ove godine, Putin je najavio planirano raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa kod suseda Moskve i saveznika Belorusije, što je potez koji se smatra upozorenjem Zapadu jer je pojačala vojnu podršku Ukrajini. Rusija takođe koristi Belorusiju kao bazu za napade u Ukrajini.

Tokom sastanka sa Lukašenkom u petak, Putin je rekao da će radovi na izgradnji objekata za oružje biti završeni do 7. i 8. jula, a da će ono brzo nakon toga biti premešteno na belorusku teritoriju.

Američki predsednik Džo Bajden i njegove kolege iz NATO-a okupljaju se na samitu od 11. do 12. jula u litvanskoj prestonici Viljnusu, oko 35 kilometara od beloruske granice.