Novi izveštaj otkriva ambiciozan plan za iskorištavanje moći veštačke inteligencije u naučnim otkrićima

Novi izveštaj otkriva ambiciozan plan za iskorištavanje moći veštačke inteligencije u naučnim otkrićima

Inovacije u veštačkoj inteligenciji (AI) ubrzano oblikuju naš svet, od virtuelnih asistenata i chat-bota do automobila koji se sami voze i automatizovane proizvodnje. Koristeći potencijal veštačke inteligencije da transformiše nauku, vodeći stručnjaci za nauku i tehnologiju objavili su plan za Sjedinjene Države da ubrzaju napredak širenjem svojih mogućnosti u AI i analizi velikih podataka.

„AI za nauku, energiju i bezbednost“ postavlja sveobuhvatnu viziju za Ministarstvo energetike SAD (DOE) da proširi svoj rad u naučnoj upotrebi veštačke inteligencije nadograđujući svoje postojeće prednosti u vodećim svetskim računarskim sistemima visokih performansi i infrastrukturi podataka .

Izveštaj je proizvod serije radionica održanih 2022. godine pod vođstvom Kancelarije za nauku DOE i Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost. Sesije su okupile preko 1.000 naučnika, inženjera i osoblja iz DOE laboratorija, akademske zajednice i tehnoloških kompanija kako bi razgovarali o mogućnostima i izazovima naučne veštačke inteligencije koji se brzo pojavljuju.

Izveštaj identifikuje šest mogućnosti veštačke inteligencije i opisuje njihov potencijal da transformišu programske oblasti DOE. Oni se kreću od kontrole složenih sistema kao što su električne mreže do osnovnih modela poput velikih jezičkih modela koji stoje iza generativnih AI programa kao što je ChatGPT. Izveštaj takođe izlaže unakrsnu tehnologiju potrebnu da omogući ove transformacije koje pokreće veštačka inteligencija.

„Napredak u veštačkoj inteligenciji mogao bi dramatično da promeni način na koji postavljamo i rešavamo naučne probleme“, rekao je Rik Stivens, pomoćnik direktora laboratorije za računarstvo, životnu sredinu i nauku o životu u Nacionalnoj laboratoriji u Argonu, koji je zajedno vodio radionice i razvoj izveštaja. „Postoji toliko neiskorišćenog potencijala za inovacije veštačke inteligencije kako bi pokrenule nova naučna otkrića i ubrzale tempo tih otkrića. DOE je prirodni lider u razvoju pouzdane, odgovorne veštačke inteligencije koja će podržati energetsku tranziciju naše zemlje i napore za nuklearno odvraćanje.“

Izveštaj opisuje naučne „velike izazove“ gde AI igra glavnu ulogu u pravljenju napretka ka rešenjima. To uključuje poboljšane klimatske modele, potragu za novim kvantnim materijalima, nove dizajne nuklearnih reaktora za čistu energiju i još mnogo toga.

Šest nacionalnih laboratorija DOE vodilo je seriju radionica AI i rezultirajući izveštaj: Argonne, Nacionalna laboratorija Lorensa Berklija, Nacionalna laboratorija Lorensa Livermora, Nacionalna laboratorija Los Alamosa, Nacionalna laboratorija Oak Ridž i Nacionalne laboratorije Sandia.