Šef kabineta Kurtija: Srbi poštuju zakon, terorišu ih nasilnici plaćeni iz Beograda

Šef kabineta Kurtija: Srbi poštuju zakon, terorišu ih nasilnici plaćeni iz Beograda

Šef kabineta kosovskog premijera Ljuan Daljipi oglasio se novim nizom objava na Tviteru, ponovo uz tvrdnje da je Kosovo „najdemokratskije“, da su manjine zaštićene, te uz kritike na račun zvaničnog Beograda, prenosi KoSSev.

Nakon serije poruka prištinskih zvaničnika koji su građane koje protestuju na Severu nazivali „ruljom“ i „fašističkom milicijom“, Daljipi sada hvali srpsku zajednicu na Kosovu, navodeći da oni poštuju zakone, ali i kaže da ih „terorišu nasilnici plaćeni iz Beograda“. Zato poziva Zapad da pošalje „nedvosmislen zahtev Vučiću da prestane da podržava kriminalne bande, retoriku mržnje“, prenosi KoSSev.

Već 17 dana traje nova kriza na Severu Kosova koja je usledila nakon odluke kosovskog premijera da se bez koordinacije sa Zapadom, uz veliko prisustvo specijalnih jedinica i uz upotrebu sile, omogući novoizabranim gradonačelnicima pristup opštinskim zgradama u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Ovaj potez Prištine naišao je na kritike međunarodne zajednice, ali je ujedno izazvao nezadovoljstvo Srba na Severu koji svakodnevno protestuju ispred opštinskih zgrada i traže povlačenje specijalnih jedinica, kao i da novoizabrani gradonačelnici tu ne dolaze.

Najozbiljniji incident do sada dogodio se 29. maja u opštini Zvečan kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om koji je od njih zahtevao da oslobode prolaz za nekoliko policijskih vozila, pri čemu je povređeno više od 80 osoba – vojnika i demonstranata.

Međunarodna zajednica sve vreme poziva na deeskalaciju situacije. Zapad, a prvenstveno SAD – traže od Kurtija da povuče specijalce i gradonačelnike iz opštinskih zgrada, organizuje nove lokalne izbore, te da se okrene dijalogu i formiranju ZSO, što on i dalje odbija, tj. uslovljava time da Srbija načini prvi potez.

„Srbija mora da prekine podršku miliciji koja je izazvala proteste“, odgovorni da budu procesuirani i sve to pre nego što Priština „razmotri ublažavanje stava“, poručuje i danas kosovski premijer, čija vlada sprovodi kampanju u kojoj za novonastalu krizu direktno optužuju Beograd, ali i građane koji protestuju, koristeći za njih i termine poput – „rulja“, „fašistička milicija“, „kriminalne i ekstremističke organizacije“.

Sa druge strane, na delu je i kampanja u kojoj se Kosovo predstavlja kao „najdemokratskija država“, koja pruža „najveću zaštitu manjinama“ – čime prištinski zvaničnici odgovaraju na svakodnevne zahteve Zapada među kojima je i formiranje Zajednice srpskih opština.

Njoj se pridružio i šef kabineta kosovskog premijera, Ljuan Daljipi, koji je pre dva dana poručio na Tviteru da su Srbi „najzaštićenija etnička grupa na svetu“.

Danas je usledio novi niz objava Daljipija na istoj društvenoj mreži, koji započinje sa: „Od najmlađe demokratije do najdemokratskije zemlje u regionu: Vlada Kosova je posvećena miru u regionu.“