Ukrajina je saopštila da je Rusija digla branu u vazduh kako bi sprečila ofanzivu na jugu

Ukrajina je saopštila da je Rusija digla branu u vazduh kako bi sprečila ofanzivu na jugu

Ruske snage su digle u vazduh branu Hahovka da bi sprečile ukrajinske trupe da napreduju u južnoj oblasti Hersona, izjavila je u nedelju zamenica ministra odbrane Hana Malijar.

Ukrajina je optužila ruske snage da su digle u vazduh branu iz njene povezane hidroelektrane. Ova lokacija je pod ruskom okupacijom od prvih nedelja ruske invazije u februaru prošle godine.

Moskva je za rušenje brane okrivila Ukrajinu. Obe strane optužuju drugu za granatiranje civila dok se spasavaju napori.

„Eksplozija hidroelektrane Kahovka je očigledno izvedena sa namerom da spreči ukrajinske odbrambene snage da započnu ofanzivu u oblasti Hersona“, rekao je Malijar u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ona je rekla da je akcija, koja je izazvala ogromnu poplavu koja je poplavila gradove i sela, zarobila stanovnike i odnela čitave kuće, takođe imala za cilj da se omogući raspoređivanje ruskih rezervi u oblastima Zaporožja i Bahmuta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da se u Ukrajini vode kontraofanzivne i odbrambene operacije.

Nije dao detalje. Vojni portparol rekao je da su ukrajinske snage u kontranapadu napredovale do 1.400 metara na određenim delovima linije fronta u blizini istočnog grada Bahmuta.

Ukrajinske kopnene snage saopštile su u nedelju da su vojnici 68. odvojene lovačke brigade oslobodili selo Blahodatne u Donjeckoj oblasti.

Nije dalo detalje, ali objavljeni video prikazuje nekoliko ukrajinskih vojnika kako postavljaju ukrajinsku zastavu na prozor teško oštećene zgrade.

„Ovazivači su pružali otpor do poslednjeg, ali nisu mogli da izdrže navalu neobuzdanih vukova!“, navode Snage na Fejsbuku. Rojters nije mogao odmah da potvrdi izjavu.