Norveški penjač se nada da će postati najbrži na svetu na svih 14 najviših vrhova

Norveški penjač se nada da će postati najbrži na svetu na svih 14 najviših vrhova

KNorvežanka se u subotu popela na planinu Manaslu u Nepalu, njenu devetu najvišu planinu za 45 dana, rekao je zvaničnik planinarenja i da je na putu da postane najbrži planinar koji se popeo na 14 najviših vrhova sveta za tri meseca, prenosi Rojters.

Kristin Harila, 37, penjala se na Manaslu, osmi najviši na svetu na 8.163 metra u zapadnom Nepalu sa Tenjenom (Lama) šerpom i pet drugih vodiča pre zore.

Ona se popela na Šišapangmu u regionu Tibeta u Kini 26. aprila i od tada je završila Dhaulagiri, Kančendžungu, Everest, Lhotse, Makalu, Čo Oju i Anapurnu u Nepalu.

Ona će sada krenuti u Pakistan da se popne na Nanga Parbat, Gašerbrum I, Gašerbrum II, K2 i Broad Peak, rekli su lokalni sponzori.

„Ona se sada spušta sa samita i otputovaće u Pakistan sa Tenjenom, koji je bio sa njom na svih devet uspona“, rekla je za Rojters Taši Lakpa šerpa iz kompanije Seven Samit Treks, koja joj obezbeđuje logistiku.

Harila se nada da će završiti penjanje na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara negde u julu i ako uspe, postavila bi rekord najbržeg penjača pobedivši Nirmala Purju iz Nepala koji je sve ove vrhove završio za šest meseci i nedelju dana 2019.

„To je cilj i mislim da to mogu da uradim“, rekla je ona Rojtersu u maju u Katmanduu.

Sa Manasluom, njena „potraga za 14 samita ulazi u novu fazu“, stoji u objavi na njenoj veb stranici.

Penjanje na svih 14 najviših vrhova za nekoliko meseci je izazovan podvig, koji inače rade mnogi penjači godinama.