Ruski zvaničnici: Ukrajina pokušala da napadne nuklearnu elektranu

Ruski zvaničnici: Ukrajina pokušala da napadne nuklearnu elektranu

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je u petak tri drona naoružana eksplozivnim bojevim glavama koji su se uputili ka nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštile su lokalne vlasti za RT. Napad je usledio nakon što je Moskva upozorila Kijev na bilo kakve napade na najveću evropsku stanicu za atomsku energiju.

Specijalisti za elektronsko ratovanje otkrili su bespilotne letelice i oborili ih, rekli su zvaničnici Zaporožja. Jedan od dronova eksplodirao je nakon pada, dok su dva pronađena uglavnom netaknuta. Lake bespilotne letelice bile su naoružane visokoeksplozivnim raketama PG-7L, koje se obično koriste sa protivtenkovskim lanserima RPG-7.

Specijalisti za uklanjanje ubojnih sredstava pregledali su olupinu i odlučili da unište uređaje na licu mesta, nakon što su dokumentovali ostatke.

„Ukrajina je digla u vazduh hidroelektranu Nova Kahovka kako bi skrenula pažnju sveta sa neuspeha njihove protivofanzive koja je mnogo reklamirana“, navodi se u saopštenju vlasti Zaporožja. „Sada im je potrebna još jedna katastrofa, ovoga puta nuklearna, za koju će ponovo okriviti Rusiju.

Ranije tokom dana, drugi dron se srušio na stambenu zgradu u ruskom gradu Voronježu, pri čemu su tri osobe povređene. Dok je istraga o incidentu u toku, Kremlj ga je opisao kao ukrajinski napad na rusku civilnu infrastrukturu. Voronjež je udaljen oko 260 kilometara od najbliže teritorije koju drže Ukrajina.

Moskva je takođe okrivila Kijev za uništenje brane Kahovka u ponedeljak i poplave ušća reke Dnjepar. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da bi katastrofa mogla da ugrozi sisteme hlađenja ZNPP.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je Savet bezbednosti da spreči Ukrajinu da čak i razmišlja o napadu na ZNPP. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u sredu da će Moskva „krajnje oštro odgovoriti na sve napade Ukrajine“ na samu elektranu, njenu infrastrukturu ili grad Energodar u kome žive njeni zaposleni.

Zaporoška elektrana je najveća atomska elektrana u Evropi, sa šest reaktorskih jezgara koja mogu da proizvedu po gigavat električne energije. Ruske trupe ga kontrolišu od marta 2022. Region u kome se nalazi izglasao je pridruživanje Rusiji u septembru te godine, iako Ukrajina tvrdi da je nelegalno okupiran.

Ukrajinska artiljerija je više puta gađala i ZNPP i Energodar. Kijevski komandosi pokušali su da zauzmu objekat prošlog septembra, baš kada je misija IAEA trebalo da stigne na lice mesta.