Pojačanje NATO-a stiglo na Kosovo

Pojačanje NATO-a stiglo na Kosovo

Pojačanja za mirovne snage NATO-a počela su da pristižu na Kosovo nakon nemira na severu zemlje prošle nedelje, prenosi Rojters.

Nasilje je izbilo nakon što su kosovske vlasti imenovale etničke Albance za gradonačelnike severnih opština, koji su izabrani sa odzivom od samo 3,5 odsto nakon što su većinski Srbi u regionu bojkotovali lokalne izbore.

U sukobima je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga NATO-a, kao i 52 srpska demonstranta.

„Oko 500 vojnika iz turske 65. mehanizovane pešadijske brigade činiće najveći deo pojačanja“, rekla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Kao odgovor na krizu, NATO je odlučio da pored kontingenta od 4.000 vojnika na Kosovo pošalje 700 dodatnih mirovnjaka, a generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg rekao je da je spreman da pošalje još više.

„NATO će ostati na oprezu. Bićemo tu da obezbedimo bezbedno i bezbedno okruženje, kao i da smirimo i smanjimo tenzije“, rekao je on novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani nedavno je potvrdila da je Kosovo spremno za održavanje novih izbora na severu. Mogućnost ponovnog izbora najavio je i premijer Kosova Aljbin Kurti. Međutim, prema njegovim rečima, uslov za to bi trebalo da bude „uklanjanje Srba iz zgrada lokalnih odbora i obustava njihovih nasilnih protesta“.