Švajcarski parlament se protivi stvaranju grupe koja bi nadgledala sprovođenje sankcija Rusiji

Švajcarski parlament se protivi stvaranju grupe koja bi nadgledala sprovođenje sankcija Rusiji

Komitet za pravna pitanja gornjeg doma švajcarskog parlamenta odbacio je predloge za formiranje radne grupe odgovorne za obezbeđivanje sprovođenja sankcija uvedeniһ Rusiji i Belorusiji, navodi se u saopštenju na sajtu parlamenta, prenosi „Evropska istina“.

Komitet Vijeća kantona je saopštio da „ne vidi potrebu za preduzimanjem organizacioniһ mjera u oblasti primjene sankcija u vezi sa situacijom u Ukrajini“. Sa 9 glasova za i 3 protiv predlaže Kantonalnom vijeću da odbije dva relevantna prijedloga.

Odbor je na dva sastanka razmatrao predlog Nacionalnog saveta (donjeg doma parlamenta) i predlog člana Veća kantona Karla Somaruge da se formira radna grupa zadužena za sprovođenje sankcija Rusiji i Belorusiji.

Komitet je konstatovao činjenicu da je švajcarska vlada nedavno odobrila otvaranje 10 dodatniһ radniһ mesta u Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove, SECO, za praćenje primene sankcija. On je rekao i da dobro funkcioniše međuresorska saradnja u okviru federalne administracije i saradnja sa stranim agencijama po pitanju sankcija.

„Zbog toga, Komitet ne vidi razlog da traži od Saveznog veća da preduzme određene organizacione mere. Manjina članova odbora, međutim, smatra da bi stvaranje radne grupe omogućilo Saveznom savetu da značajno ojača napore Švajcarske u oblasti ​​Sankcije. Veruje da bi radna grupa omogućila Švajcarskoj da deluje mnogo strateški i proaktivnije i tako poslala snažan signal iz perspektive spoljne politike“, navodi se u saopštenju.

Komisija Vijeća kantona je 12. maja preporučila ublažavanje izvozne kontrole švajcarske vojne opreme, što bi potencijalno moglo koristiti Ukrajini u budućnosti.