Jokić vodi Denver Nagetse u njihovo prvo finale NBA lige

Jokić vodi Denver Nagetse u njihovo prvo finale NBA lige

Nikola Jokić je imao 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija, a Denver Nagetsi su se u ponedeljak uveče plasirali u finale NBA lige po prvi put u istoriji tima, pobedivši u finalu Zapadne konferencije Los Anđeles Lejkerse sa 113-111, prenosi AP.

Džamal ​​Marej je postigao 25 poena za najbolje nosioce Nagetse, koji su savladali prvo poluvreme Lebrona Džejmsa od 31 poen i 15 poena zaostatka na poluvremenu uz upornu završnicu u četvrtoj utakmici i osvojili svoju prvu konferencijsku titulu u 47 NBA sezona.

Džejms je završio sa 40 poena, 10 skokova i devet asistencija posle najbolje postsezone polovine svoje karijere, ali čak ni najbolji strelac u istoriji NBA nije mogao da zadrži duboke, dinamične Nagetse od njihove šeste uzastopne pobede ukupno.

Džejms je promašio dva izjednačena šuta u poslednjim sekundama, a Aron Gordon je izgleda blokirao njegov udarac u zujalicu.

Jokić je do treće četvrtine zaradio svoj osmi tripl-dabl plej-ofa, oborio NBA rekord Vilta Čemberlena iz 1967. po tripl-dablovima u jednoj postsezoni. Srbin je takođe predvodio upornu odbranu Nagetsa uprkos tome što je sredinom četvrte četvrtine napravio svoj peti faul — a kada je Denveru bio potreban veliki koš, Jokić je i to postigao.

Lejkersi su izbrisali zaostatak od sedam poena i izjednačili na pet minuta igre, ali je Jokić pogodio trojku sa 7 metara. Nakon što je Entoni Dejvis pogodio dva slobodna bacanja i izjednačio sa 1:11, Jokić je prošao kroz Dejvisa za polaganje za tajbrejk.

Džejms je tada teško promašio čudan skakač sa 26 sekundi do kraja. Nakon što je Marej propustio preokret i dao Lejkersima poslednju šansu, Džejmsov napad na zujalicu su osujetili Marej i Gordon, koji su postigli 22 poena.

Nagetsi će završiti svoju sjajnu sezonu pod vođstvom trenera Majkla Melouna igranjem za svoj prvi NBA šampionat. Denver su eliminisali Lejkerse po prvi put u osam mečeva plej-ofa i prvi put pobedili u seriji plej-ofa, verovatno zaradivši nekoliko slobodnih dana pre finala.

Osim ako Boston Seltiksi ne uđu u istoriju košarke tako što će savladati zaostatak od 3-0 u finalu Istoka, Denver će ugostiti osmi nosilac Majami Hita i otvoriti finale NBA lige, koje počinje 1. juna.

Džejms je postigao 21 poen u prvoj četvrtini i očajnički je radio na tome da Lejkersi ostanu konkurentni u poslednjoj utakmici svoje 20. NBA sezone. Ali Lejkersi nisu mogli ni da forsiraju 5. utakmicu, sa očigledno iscrpljenim Dejvisom koji je postigao 10 od svojih 21 poena u četvrtoj četvrtini i dodao 14 skokova.

Ostin Rivs je postigao 17 poena za Lejkerse, koji su po 11. put u istoriji tima poraženi u seriji plej-ofa,