Indijski premijer želi bliže bilateralne veze sa Australijom

Indijski premijer želi bliže bilateralne veze sa Australijom

Narendra Modi doputovao je u Sidnej u svoju drugu posetu Australiji kao premijer Indije i rekao lokalnim medijima da želi bliže bilateralne odbrambene i bezbednosne veze kako uticaj Kine u indo-pacifičkom regionu raste, piše AP.

Modi je jedini od lidera Kvad nacija koji je nastavio sa svojim planovima posete Australiji nakon što se predsednik Džo Bajden prošle nedelje povukao da se vrati u Vašington kako bi se fokusirao na razgovore o ograničenju duga. Japanski premijer Fumio Kišida, koji je prošle nedelje bio domaćin sastanka Grupe sedam, kasnije je otkazao i svoje putovanje u Australiju.

Modi se u utorak obraća indijskoj dijaspori na rasprodanom stadionu u Sidneju sa 20.000 mesta. Australijski premijer Entoni Albaneze prisustvovaće događaju na stadionu i za sredu će imati bilateralni sastanak sa indijskim kolegom.

Modi je za izdanje australijskih novina od utorka rekao da želi da podigne odnos Indije sa Australijom na „sledeći nivo“, uključujući bliže odbrambene i bezbednosne veze kako bi se osigurao slobodan i otvoren Indo-pacifički region.

„Kao dve demokratije, Indija i Australija imaju zajedničke interese u slobodnom, otvorenom i inkluzivnom Indo-Pacifiku. Postoji usklađenost našeg strateškog gledišta“, rekao je Modi za novine.

„Visok stepen međusobnog poverenja između nas se prirodno preveo u veću saradnju u odbrambenim i bezbednosnim pitanjima. Naše mornarice učestvuju u zajedničkim pomorskim vežbama. Uveren sam da postoji zasluga u zajedničkom radu na ostvarenju pravog potencijala u bližoj odbrambenoj i bezbednosnoj saradnji“, dodao je Modi.

Modi je poslednji put posetio Australiju u novembru 2014. samo nekoliko meseci nakon što je njegova vlada prvi put izabrana.

Australija se povukla iz prvobitnog dijaloga o bezbednosti Kuad-a sa Indijom, Sjedinjenim Državama i Japanom 2008. godine, plašeći se da će ta grupacija izazvati kinesko vojno jačanje. Pošto je Kina ipak krenula tim kursom, Kvad se reformisao 2017, a Australija se vratila zajedničkim vojnim vežbama Kvadova 2020.

Pošto je samit lidera u Sidneju otkazan, sazvan je zamenski sastanak četvorki na marginama samita G7.

Modi je u ponedeljak uveče doputovao u Sidnej iz Papue Nove Gvineje, gde je bio domaćin sastanka sa liderima pacifičkih ostrva kako bi se razgovaralo o načinima za bolju saradnju.

Upitan da li će Australijanci sa hinduističkim liderom pokrenuti pitanja prava muslimana i manjina u Indiji, Ričard Marles, zamenik premijera Australije, rekao je da očekuje da će Albanes i Modi imati „potpuni razgovor“.

„Nikada nismo imali veće strateško usklađivanje sa Indijom nego sada. Obe zemlje su duboko uložene u kolektivnu bezbednost indo-pacifičkog regiona“, rekao je Marles novinarima u australijskoj prestonici Kanberi.