Bela kuća je navela uslov pod kojim će Ukrajina dobiti F-16

Bela kuća je navela uslov pod kojim će Ukrajina dobiti F-16

Borbeni avioni F-16, koje će Ukrajina dobiti od saveznika, biće obezbeđeni pod uslovom da se ne koriste za udar na Rusiju, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na brifingu u petak, a prenosi „Evropa pravda“.

„Sva sredstva koja su SAD prenele u Ukrajinu dolaze uz ključni uslov da SAD ne dozvoljavaju niti podržavaju napade na rusku teritoriju. To važi i za podršku obezbeđivanju borbenih aviona F-16 od strane bilo koje strane“, primetio je Saliven.

Predstavnik Bele kuće je naglasio da se Ukrajina slaže sa ovim stavom i da ga dosledno sledi prilikom dobijanja zapadnog naoružanja dugog dometa.

Ranije ove nedelje Velika Britanija je najavila početak rada međunarodne koalicije zemalja koja ima za cilj obuku ukrajinskih pilota na lovcima četvrte generacije, uključujući i F-16. Ona već uključuje Britaniju, Holandiju, Belgiju, Dansku, Sjedinjene Države i Portugal.

Bela kuća je takođe potvrdila da će u narednim mesecima SAD i njeni saveznici razgovarati kada će i u kojoj količini Ukrajina dobiti moderne borbene avione.