Jermak: Ukrajina pokušava da svoju formulu mira prenese arapskim zemljama

Jermak: Ukrajina pokušava da svoju formulu mira prenese arapskim zemljama

Ukrajina želi da zaštiti sve zemlje sveta od agresije sa kojom se suočila i to pokušava da prenese arapskom svetu, rekao je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak u intervjuu saudijskom TV kanalu Al Hadat, prenosi Ukrinform.

„Ukrajina nastoji da kaže zemljama arapskog sveta kako vidi kraj ovog rata, kako da zaštiti zemlje sveta od sličnih agresija, a posebno da prenese formulu mira koju je predložio predsednik Volodimir Zelenski“, objavio je Jermak na Telegramu.

Kako je navedeno, „ova formula je u potpunosti zasnovana na principima međunarodnog prava i Povelje UN“. „Svakako ćemo pozdraviti učešće Saudijske Arabije i drugih arapskih zemalja na predstojećem mirovnom samitu, na kojem će lideri iz celog sveta moći da nađu rešenje na osnovu mirovne formule predsednika Zelenskog da se ovo okonča. rat u centru Evrope“, navodi se u objavi.

Jermak je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da „čak i u teškim okolnostima, Ukrajinu brinu globalni problemi, posebno pitanje globalne bezbednosti hrane, čije rešavanje olakšava inicijativa predsednika Zelenskog „Zrno u obliku Ukrajine“.

Pored toga, šef kabineta predsednika je „pohvalio ulogu Kraljevine [Saudijske Arabije] u važnoj razmeni zarobljenika, zahvaljujući kojoj je bilo moguće osloboditi veliki broj ukrajinskih i stranih državljana“. „Ukrajina je zahvalna na humanitarnoj pomoći koju dobija od zemalja arapskog sveta, posebno od Saudijske Arabije, posebno kada je Ruska Federacija nekoliko meseci pokušavala da uništi energetsku infrastrukturu raketama i udarima dronova iranske proizvodnje, ostavljajući milione naših građani bez struje, grejanja i vode u hladnoj sezoni“, rekao je Jermak u intervjuu.

Šef kabineta predsednika je istakao da je „ukrajinska strana spremna da komunicira sa zemljama i liderima koji iznose određene predloge za mirno rešenje i okončanje rata, ali ne prihvata bilo kakve pregovore o bilo kakvim kompromisima koji se tiču naše teritorije i našeg naroda.“