UK ubrzava plan odbrane od poplava kako bi se suprotstavio rastućem klimatskom riziku

UK ubrzava plan odbrane od poplava kako bi se suprotstavio rastućem klimatskom riziku

Britanija ubrzava planove za zaštitu Londona od poplava izazvanih zagrevanjem klime i porastom nivoa mora, pomerajući svoju šemu rada na zaštiti centra grada za 15 godina, piše Rojters.

London, koji se nalazi na plimnom delu reke Temze, oko 80 km od mora, trenutno je zaštićen od olujnih udara pokretnom barijerom od poplava širokom 520 metara istočno od grada koja se podiže nekoliko puta svake godine .

Vlada je u saopštenju u sredu navela da ubrzava postojeći program prilagođavanja klimi, postavljajući cilj podizanja odbrane u gradu do 2050. godine, a ne do 2065. godine, kako je prvobitno navedeno u dokumentu iz 2012. godine.

„Nivo mora ubrzano raste širom ušća Temze i stoga je od suštinskog značaja da reagujemo sada kako bismo odgovorili na promenljivu klimu“, rekla je Džuli Foli, zvaničnik u javnom telu Agencije za životnu sredinu koje je izradilo planove.

U vladinom saopštenju se navodi da je promena zasnovana na poboljšanim modelima klimatskih promena koji su pokazali „povećan rizik od poplava usled zagrevanja klime i porasta nivoa mora“.

Povećanje nivoa mora, delimično uzrokovano topljenjem glečera i rekordnim temperaturama okeana, predstavlja globalnu pretnju koja predstavlja egzistencijalni rizik za neke nisko ležeće ostrvske države i obalne gradove.

U aprilu je Svetska meteorološka organizacija saopštila da globalni nivo mora raste više nego dvostruko brže od one u prvoj deceniji merenja 1993-2002 i da je prošle godine dostigao novi rekord.

Potpuni revidirani plan Britanije biće objavljen kasnije u sredu, u kojem će biti navedeno kako vlasti planiraju da zaštite 1,4 miliona ljudi i 321 milijardu funti (405 milijardi dolara) imovine od postojećih rizika od plimovanja i novih izazvanih klimatskim promenama.

Plan iz 2012. kaže da će odbrana na delu reke koja prolazi pored londonskih znamenitosti kao što su zgrada parlamenta i londonski toranj morati da se na kraju podigne za metar.