Pandemija: Psihijatrijske dijagnoze među finskom omladinom porasle su za skoro 20%

Pandemija: Psihijatrijske dijagnoze među finskom omladinom porasle su za skoro 20%

Prema novoj studiji koju su sproveli Istraživački centar za dečju psihijatriju Univerziteta u Turku i Finski institut za zdravlje i dobrobit, broj novih psihijatrijskih dijagnoza finskih specijalističkih službi povećao se za skoro petinu među decom i adolescentima u Finskoj nakon prva faza pandemije COVID-19.

Dijagnoze su se posebno povećale među ženama, adolescentima i onima koji žive u regionu Helsinkija, koji je imao najviše stope COVID-19 i najstroža ograničenja u poređenju sa ostatkom zemlje. Najveći porast po dijagnostičkim grupama zabeležen je kod poremećaja u ishrani, depresije i anksioznosti.

Istraživački članak „Poređenje novih psihijatrijskih dijagnoza među finskom decom i adolescentima pre i tokom pandemije COVID-19: studija zasnovana na nacionalnom registru“ objavljen je u specijalnom izdanju o COVID-19 PLOS Medicine.

Nova studija je otkrila značajan porast, posebno psihijatrijskih dijagnoza među decom i adolescentima tokom pandemije. Studija nacionalnog registra bila je fokusirana na korišćenje specijalističkih usluga među svim stanovnicima Finske uzrasta od 0 do 17 godina od januara 2017. do septembra 2021.

Istraživači su proučavali dijagnoze za psihijatrijske i neurorazvojne poremećaje u specijalističkim službama prema polu, starosti i geografskom području između ostalog. Studija je uporedila dijagnoze koje su dobila deca i adolescenti sa prediktivnim modelima zasnovanim na prethodnim godinama. Broj dijagnoza bio je 18,5% veći od predviđenog.

„Između juna 2020. i septembra 2021. godine dijagnostikovan je ukupno 3.821 pacijent više nego što se predviđalo na osnovu predviđanja. Tokom ovog vremena, broj psihijatrijskih dijagnoza je posebno porastao među mladim ženama i adolescentima. Broj dijagnoza kod dece nije značajno povećan u odnosu na predviđanja. “, kaže docent David Gillenberg iz Istraživačkog centra za dečju psihijatriju Univerziteta u Turkuu koji je vodio studiju.

Gilenberg i njegova istraživačka grupa otkrili su da su psihijatrijske dijagnoze porasle u odnosu na prediktivne modele, posebno u oblastima sa najvećim morbiditetom od COVID-19 i najstrožim ograničenjima.

„Porast broja dijagnoza bio je najočitiji u regionu Helsinkija i velikim gradovima. Važno je da dalje studije utvrde ulogu morbiditeta COVID-19 i ograničenja u povećanju dijagnoza“, kaže Gilenberg.

Istraživačka grupa je takođe analizirala prevalenciju različitih dijagnostičkih grupa u dijagnozama specijalističkih psihijatrijskih službi. Studija je otkrila najveći porast dijagnoza za poremećaje u ishrani (33,4%), depresiju i anksioznost (21%) i neurorazvojne poremećaje.

„Nikakva značajna razlika nije primećena kod psihotičnih i bipolarnih poremećaja. Broj poremećaja ponašanja i učenja je takođe ostao na predviđenom nivou tokom pandemije. U nekim dijagnostičkim grupama studija je čak prijavila pad kada se podaci uporede sa predviđanjima. Na primer , dijagnoze koje se odnose na samopovređivanje i poremećaje upotrebe supstanci su se smanjile“, kaže David Gillenberg.

Prema istraživačima, brz porast dijagnoza nakon prva tri meseca pandemije izaziva zabrinutost zbog nedostataka u uslugama, kao i dostupnosti u vremenima krize.

„Moguća objašnjenja povećanja dijagnoza su promene u traženju pomoći, kao i odložen pristup uslugama kada je većina društva ugašena. Rezultati naše studije naglašavaju važnost pripreme za nagle promene u korišćenju usluga u vreme krize“, kaže direktora Istraživačkog centra za dečju psihijatriju, profesor Andre Sourander.