Bajden pohvaljuje španskog premijera Pedra Sančeza za saradnju u oblasti migracija

Bajden pohvaljuje španskog premijera Pedra Sančeza za saradnju u oblasti migracija

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pohvalio je španskog premijera Pedra Sančeza za saradnju njegove zemlje sa Sjedinjenim Državama i Kanadom na uspostavljanju migracionih centara u Latinskoj Americi gde tražioci azila koji beže od siromaštva i nasilja u svojim matičnim zemljama mogu da se prijave za zaštitu.

Dvojica lidera seli su u petak u Beloj kući radi opsežnih razgovora o invaziji Rusije na Ukrajinu, klimatskim promenama i drugim pitanjima. Ali napori SAD i Španije da sarađuju na procesuiranju azila nadmašili su se tokom diskusije dok je Bajdenova administracija uvela nove imigracione mere sada kada su ograničenja imigracije COVID-19 okončana.

Novi napori su osmišljeni da suzbiju ilegalne prelaske granice, a istovremeno otvaraju legalne puteve da se migrantima daju podsticaji da apliciraju za azil onlajn tamo gde se nalaze, umesto da putuju na opasan put do granice.

Migranti koji su uhvaćeni u ilegalnom prelasku južne američke granice ne mogu se vratiti pet godina, a suočavaju se sa krivičnim gonjenjem ako to učine. A migrantima će biti zabranjeno da traže azil na granici ako prvo ne zatraže zaštitu u zemlji kroz koju su putovali ili ne podnesu zahtev putem interneta.

Glavni deo proširenog pravnog puta je stvaranje centara za obradu u Kolumbiji i Gvatemali i do 100 drugih na zapadnoj hemisferi gde migranti mogu da odu da podnesu zahtev za ulazak u SAD, Španiju ili Kanadu.

„Obojica se suočavamo sa izazovima migracije na zapadnoj hemisferi“, rekao je Bajden Sančezu na početku sastanka u Ovalnoj kancelariji.

Bio je to ogroman korak za Belu kuću da natera Španiju i Kanadu da pristanu da prime tražioce azila iz Latinske Amerike. I to pomaže da se ojača argument Bajdenove administracije da je trenutna migraciona dilema sa kojom se suočava Amerika globalni problem za koji je potrebno globalno rešenje – slično kao i izbegličke krize koje su uticale na Siriju, Avganistan i Ukrajinu poslednjih godina.

Stejt department je u četvrtak objavio veb stranicu na kojoj tražioci azila sada mogu da pronađu informacije o procesu i na kraju će moći da traže sastanke.

SAD sve češće vide migrante koji dolaze na južnu granicu iz Kine, Ukrajine, Haitija, Rusije i drugih nacija udaljenih od Latinske Amerike i koji su sve više porodične grupe i deca koja putuju sami. Pre trideset godina, nasuprot tome, ilegalni prelasci su skoro uvek bili samci odrasli iz Meksika koji su se lako vraćali preko granice.

Španiji, kao i mnogim drugim nacijama, su potrebni radnici i ona će moći da bira migrante koji imaju veštine potrebne u zemlji. Špansko ministarstvo je saopštilo da će se put odnositi samo na one koji su već dobili status međunarodne zaštite. To znači da će migrante koje prihvata trebati smatrati izbeglicama i da će prema njima postupati na isti način na koji je Španija tretirala sirijske tražioce azila, koji putuju preko Turske.

„Španija i SAD, imamo zajedničke interese u pogledu demokratije, prosperiteta i sigurnih, redovnih i urednih obrazaca migracija“, rekao je Sančez.

Planovi za uspostavljanje centara za obradu u Gvatemali i Kolumbiji objavljeni su prošlog meseca, ali centri tek treba da počnu sa radom. Kada budu pokrenuti, očekuje se da će obrađivati hiljade kandidata mesečno. Organizacije Ujedinjenih nacija će upravljati centrima, ali će biti prisutni i američki zvaničnici koji će pomoći u obradi prijava.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Bela kuća očekuje da će se procesni centri otvoriti u „relativno bliskoj budućnosti“.

Dok je Bajden ove nedelje predvideo da bi situacija na granici mogla biti „haotična neko vreme“, njegova administracija nastoji da obeshrabri migrante da plaćaju operacije krijumčarenja kako bi im pomogla da putuju u SAD, posebno kroz Darijenov jaz. Zvaničnici se nadaju da će razbijanjem granice i otvaranjem drugih puteva ka SAD moći da uvedu red.

Restrikcije zbog korona virusa, poznate kao naslov 42, bile su poduhvat Trampove administracije koji je stupio na snagu u martu 2020. usred globalne pandemije. Naslov 42 dozvolio je graničnim službenicima da odbiju migrante kako bi pomogli u zaustavljanju širenja COVID-19. Ali bilo je zabrinutosti da su politike uspostavljene samo da bi se ljudi sprečili.

Iako je naslov 42 korišćen za odbijanje azila više od 2,8 miliona puta, nije nosio nikakve pravne posledice, što je podstaklo ponovljene pokušaje migranata da uđu u SAD. Vanredna situacija za javno zdravlje zvanično je okončana u četvrtak uveče, a sa njom i ograničenja.

Takođe se očekivalo da će ruska invazija na Ukrajinu biti visoko na dnevnom redu za Bajdena i Sančeza, dva saveznika u NATO-u.

Dvojica lidera trebalo je da razgovaraju o stalnim naporima svojih zemalja da podrže Ukrajinu dok se ruska invazija nastavlja. Sančez se nedavno sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i brazilskim predsednikom Luisom Inasiom Lulom da Silvom, koji su obojica izneli ideje za okončanje sukoba. Očekivalo se da će Sančez podstaći Bajdena da uzme u obzir mišljenja drugih zemalja pogođenih ratom van Evrope.

Zvaničnici Bele kuće odbacili su kineski mirovni plan od 12 tačaka i pozvali Peking da iskoristi svoj uticaj da podstakne ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča rat.

Sančez je rekao da je Španija, koja će u julu preuzeti rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom, posvećena „trajnom i pravednom miru“ za rešavanje ukrajinske krize. On je jasno stavio do znanja da je na strani Bajdena i drugih zapadnih saveznika u osudi ruske agresije.

Ne budite zabune, u ovom ratu ima agresora i žrtve“, rekao je Sančez. „A u ovom ratu agresor je predsednik Putin.

S druge strane, Španija je pozvala SAD da sprovedu dalje čišćenje kontaminiranog tla preostalog nakon nuklearne nesreće 1966. U sudaru u vazduhu su četiri američke hidrogenske bombe odbačene u blizini sela na jugu Španije. Nijedna od bombi nije eksplodirala.

Kirbi je rekao da Bela kuća predviđa da će pregovori između dve zemlje o tom pitanju uskoro početi.