Ponavljajuća trauma mozga može povećati rizik od Alchajmerove bolesti

Ponavljajuća trauma mozga može povećati rizik od Alchajmerove bolesti

Novo istraživanje otkriva da mozak inače zdravog vojnog osoblja koji je izložen eksplozijama pokazuje abnormalnu akumulaciju amiloid-beta proteina u mozgu — proteina koji igra ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Radiologija.

Istraživanja u poslednjih nekoliko decenija sugerišu da može postojati veza između ponavljajuće ili teške traumatske povrede mozga (TBI) i abnormalne akumulacije amiloida-beta. Određeni oblici amiloid-beta mogu se akumulirati u zamršene i plakove u mozgu što može dovesti do kognitivnog pada i neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

„Amiloid-beta je molekul koji se inače ne nalazi u mozgu mladih pacijenata“, rekao je autor studije Carlos Leiva-Salinas, dr, doktor nauka, magistra nauka, vanredni profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Misuriju u Kolumbiji, Missouri. „Pretpostavlja se da je akumulacija amiloida beta u mozgu rani događaj u patogenezi Alchajmerove bolesti, najčešćeg tipa demencije širom sveta, koja pogađa milione ljudi.

TBI može biti rezultat direktne traume glave, kao što je pad ili igranje kontaktnih sportova, ali takođe može biti rezultat indirektnih sila – kao što su udarni talasi od eksplozija na bojnom polju – koje snažno tresu mozak u lobanji.

Prethodne studije autopsije pokazale su prisustvo amiloidnih plakova već nekoliko sati nakon teške povrede mozga.

„Neinvazivna pozitronska emisiona tomografija ili PET, slikanje bi se moglo koristiti za identifikaciju rane akumulacije beta amiloida kod pojedinaca ili profesija izloženih traumatskim povredama mozga kao što su vojno osoblje, policajci, vatrogasci, fudbaleri, itd.“, Dr Leiva-Salinas je rekla.

Za ovu studiju, istraživači su regrutovali devet vojnih instruktora granata ili razbijača u vojnoj bazi Fort Leonard Vud u Fort Leonardu, Misuri, od januara 2020. do decembra 2021. Instruktori za granate i probijanje su vojni oficiri koji obučavaju regrute da koriste ručne bombe i eksplozive ili druge mehaničke metode za nasilno otvaranje vrata.

Dodatnih devet civila je uključeno u studiju kao zdrava kontrolna grupa. Svi učesnici nisu imali prethodnu istoriju potresa mozga, a svi su bili muškarci u ranim 30-im godinama, starosti u kojoj se ne očekuje nakupljanje amiloida.

18 učesnika je ocenjeno dva puta. Prva evaluacija je bila da se uspostavi početna linija, a druga se desila nakon izlaganja eksploziji, otprilike pet meseci nakon osnovnog ispitivanja. Vojni instruktori su popunjavali digitalni dnevnik sa brojem izloženosti eksplozijama, uključujući i ispaljivanje oružja. Kontrolni učesnici su procenjeni u sličnim vremenskim tačkama.

Svi učesnici su podvrgnuti PET skeniranju glave da bi se procenile i kvantifikovale amiloidne promene. Softver za analizu je korišćen za segmentiranje šest regiona mozga koji su obično povezani sa Alchajmerovom bolešću i TBI.

Abnormalna akumulacija amiloida primećena je kod šest od devet učesnika koji su bili izloženi eksplozijama. Tri učesnika su imala jedan region mozga sa povećanom akumulacijom amiloida, dva učesnika su imala dva regiona, a jedan učesnik je imao tri regiona sa abnormalnom akumulacijom.

Nijedan od zdravih kontrolnih učesnika nije pokazao abnormalnu akumulaciju amiloida.

„Neophodno je uraditi dalja istraživanja kako bi se utvrdila veza između učestalosti i težine traumatske povrede mozga i stepena amiloidnih promena u mozgu, prirodnog toka uočene akumulacije i drugih potencijalnih bioloških faktora rizika za taloženje amiloidnog plaka i razvoj kognitivnog pada“, rekla je dr Leiva-Salinas.