Efekti ponavljajuće traume glave na simptome potresa mozga u vezi sa sportom

Efekti ponavljajuće traume glave na simptome potresa mozga u vezi sa sportom

U nastojanju da razumeju efekte višestrukih povreda glave povezanih sa sportom, istraživači sa Odeljenja za neurohirurgiju na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u Njujorku procenili su veliku multicentričnu bazu podataka od više od 25.000 neposredne procene nakon potresa mozga i kognitivnih Rezultati testiranja (ImPACT) dobijeni kod mladih studenata sportista od 2009. do 2019. U studiji, pacijenti sa istorijom višestrukih potresa mozga prijavili su veće kognitivne simptome, simptome spavanja i neuropsihijatrijske simptome, ali ne i simptome migrene. Ova važna razlika može pomoći u donošenju odluka u vezi sa praćenjem pacijenata i povratkom u igru.

Detaljni nalazi ovog rada su opisani u članku „Efekti repetitivne traume glave na simptomatologiju naknadnog potresa izazvanog sportom“ koji je vodio Addison Kuinones, student medicine na Icahn School of Medicine na Mount Sinai, a objavljen je 9. maja u časopis za neurohirurgiju: Pedijatrija.

„Proučavanje potresa u vezi sa sportom postalo je sve veće interesovanje i među amaterskim i profesionalnim sportistima“, kaže Kinones. „Uprkos našem napretku, ostaju mnoga pitanja u vezi i sa dugoročnim i kratkoročnim posledicama na sportiste.

„U trenutnoj studiji, podaci adolescentnih sportista sugerišu da broj prethodnih potresa mozga može uticati na pojavu simptomatologije, što može voditi medicinsko osoblje u upravljanju sportistima i oporavku“, objašnjava stariji autor Tanvir Choudhri, MD, vanredni profesor neurohirurgije i ko-direktor programa neurohirurgije kičme u zdravstvenom sistemu Mount Sinai.

Roditelji često podstiču adolescente da se bave organizovanim sportom, zahvaljujući dobro poznatim fizičkim i sociološkim prednostima. Ovo povećanje učešća u omladinskom sportu je takođe povezano sa povećanjem incidence potresa mozga, što je velika zabrinutost među roditeljima i medicinskim radnicima. Otprilike 20% od 1,7 miliona pedijatrijskih potresa u Sjedinjenim Državama povezano je sa bavljenjem sportom.

U ovoj studiji, autori su procenili podatke iz multicentrične baze podataka sa više od 25.000 ImPACT procena. IMPACT podstiče učesnika da oceni težinu 22 neurokognitivna simptoma. Svi uključeni učesnici bili su studenti sportisti od 12 do 22 godine koji su prijavili svoj prethodni broj potresa mozga i završili osnovnu procenu ImPACT pre povrede, pored prvog testa posle povrede (PI1) i drugog testa nakon povrede (PI2).

Pacijenti koji su ranije prijavili jedan potres mozga (SRC1) upoređeni su sa pacijentima sa višestrukim prethodnim potresima mozga (SRC2+), pri čemu su obe grupe pacijenata imale slične karakteristike na početku. Multivarijantna analiza je pokazala minimalne razlike između grupa u PI1, a manje izraženi simptomi glavobolje kod pacijenata sa SRC2+ bili su jedini značajan nalaz. Međutim, kako je vreme napredovalo, primećene su veće razlike između grupa: pacijenti sa SRC2+ su imali povećane kognitivne simptome, simptome spavanja i neuropsihijatrijske simptome — ali ne i simptome migrene — u poređenju sa pacijentima sa SCR1 na PI2.

Razlika u simptomima glavobolje tokom vremena je važan nalaz, pošto pacijenti, roditelji i medicinski stručnjaci lako primećuju simptome glavobolje. Razumevanje kako se simptomi menjaju kod studenata sportista sa višestrukim potresima mozga može pomoći u predviđanju dugoročnih posledica i dati poboljšane smernice u vezi sa povratkom u igru i akademicima.