Naftni gigant Saudi Aramco prijavio profit od 31,88 milijardi dolara u prvom kvartalu

Naftni gigant Saudi Aramco prijavio profit od 31,88 milijardi dolara u prvom kvartalu

Naftni gigant Saudi Aramco prijavio je u utorak profit u prvom kvartalu od 31,88 milijardi dolara, što je manje sa 39,47 milijardi dolara u istom kvartalu prošle godine, izveštava AP.

Firma formalno poznata kao Saudi Arabian Oil Co krivila je za pad niže svetske cene nafte. Aramco je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario profit od 30,73 milijarde dolara.

„Rezultati odražavaju kontinuiranu visoku pouzdanost Aramco-a, fokus na troškove i našu sposobnost da reagujemo na tržišne uslove dok generišemo snažne tokove gotovine i dodatno jačamo bilans stanja“, rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije Amin H. Nasser u izjavi.

Aramco je posebno rekao da „veruje da je u dobroj poziciji da izdrži fluktuirajuće cene robe kroz svoju jeftinu proizvodnju uzvodno“.

Ogromni naftni resursi Saudijske Arabije, koji se nalaze blizu površine njenog pustinjskog prostranstva, čine je jednim od najjeftinijih mesta na svetu za proizvodnju sirove nafte. Na svakih 10 dolara povećanja cene barela nafte, Saudijska Arabija će zaraditi dodatnih 40 milijardi dolara godišnje, prema Institutu za međunarodne finansije.

U martu, Aramco je objavio da je prošle godine zaradio 161 milijardu dolara, tvrdeći da je ikada zabeležen najveći godišnji profit od strane kompanije koja je na berzi na berzi i izazivajući trenutne kritike aktivista zbog zabrinutosti zbog klimatskih promena.

Iako je rekao da Aramco „radi na daljem smanjenju ugljeničnog otiska naših operacija“, Naser je ostao optimističan u pogledu svetske potrebe za sirovim i prirodnim gasom.

„Takođe idemo napred sa našim proširenjem kapaciteta, a naši dugoročni izgledi ostaju nepromenjeni jer verujemo da će nafta i gas ostati kritične komponente globalnog energetskog miksa u doglednoj budućnosti“, dodao je on.

Ta zarada je nastala kao rezultat rasta cena energenata nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, sa sankcijama koje su ograničavale prodaju moskovske nafte i prirodnog gasa na zapadnim tržištima.

Međutim, cene nafte su potonule poslednjih nedelja zbog straha od nadolazeće recesije jer centralne banke u SAD i drugde podižu kamatne stope kako bi pokušale da ukrote inflaciju. Referentna nafta Brent trgovala se u utorak rano oko 76 dolara po barelu, što je pad sa 125 dolara u prošloj godini.

Akcije Aramco trgovale su se po ceni od 9,55 dolara na berzi Tadavul u Rijadu u ponedeljak, što je naftnoj kompaniji dalo procenu od 2,1 bilion dolara i stavilo je samo iza Epla i Majkrosofta po najvišoj tržišnoj kapitalizaciji na svetu.

Odvojeno u utorak, Aramco je najavio da će početi da izdaje dividende zasnovane na učinku akcionarima, povrh dividendi koje već nudi. Njegova osnovna dividenda u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 19,5 milijardi dolara.