SAD će dodati 2 broda razarača u južnoj Španiji

SAD će dodati 2 broda razarača u južnoj Španiji

Sjedinjene Države će povećati broj svojih razarača u južnoj Španiji na šest sa četiri u skladu sa sporazumom o jačanju svojih bilateralnih strateških odnosa, saopštile su te zemlje u ponedeljak, prenosi Rojters.

Sporazum je usledio nakon posvećenosti prošlog juna predsednika SAD Džoa Bajdena i španskog premijera Pedra Sančeza na sastanku održanom na marginama samita NATO-a u Madridu.

Američki razarači bazirani u pomorskoj bazi Rota u Kadizu jedini su sa stalnom matičnom lukom u Evropi. Brodovi su pozicionirani za svakodnevne operacije u različitim misijama, uključujući odbranu od balističkih projektila i protivvazdušno ratovanje, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Razarači će biti raspoređeni bez modifikacije misija, tipova snaga ili maksimalnog nivoa snaga američkog civilnog i vojnog osoblja ovlašćenog prema Sporazumu o saradnji u oblasti odbrane, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane.

Sančez treba da otputuje u Vašington da se sastane sa Bajdenom u petak.

Na dnevnom redu je njihova snažna međusobna podrška Ukrajini protiv Rusije, zainteresovanost za produbljivanje saradnje u Latinskoj Americi i na Karibima, kao i da Španija preuzme rotirajuće predsedavanje Savetom Evropske unije od jula do decembra.