Ptičiji grip bi mogao ugroziti kalifornijske kondore

Ptičiji grip bi mogao ugroziti kalifornijske kondore

Čuven po svom ćelavom, kožastom licu i zapanjujućem rasponu krila, federalno ugroženi kalifornijski kondor simbolizuje i vrstu na ivici izumiranja i gromoglasnu priču o uspehu za zaštitu prirode.

Postojala su samo 22 kondora kada je američka služba za ribu i divlje životinje započela napore za uzgoj u zatočeništvu ranih 1980-ih. Danas ih ima 183 u Kaliforniji, a 541 na planeti.

Sada se, međutim, veličanstveni čistači suočavaju sa biološkom katastrofom koju možda neće moći da prevaziđu.

Federalni zvaničnici za divlje životinje potvrdili su da je izbijanje ptičjeg gripa ubilo 21 kondora u Arizoni i Juti od početka marta. To je skoro 20% od 116 kondora koji su patrolirali nebom iznad Grand Caniona i Nacionalnih parkova Sion.

Sada, Služba za ribu i divlje životinje i njeni partneri za očuvanje se bore da osmisle strategije za hitne slučajeve kako bi zaštitile preostale kondore od zaraze virusom koji je već ubio stotine miliona živine i nebrojenih divljih ptica širom sveta, prema nedavnom Vorld Izveštaj Ekonomskog foruma.

„Ponovo procenjujemo više aspekata našeg programa oporavka kondora kako bismo ga nastavili dalje“, rekla je Ešli Blekford, koordinatorka za oporavak kondora u Kaliforniji za Službu za ribu i divlje životinje SAD. „Ali izazov je sledeći: kako da primenimo nove strategije, a da ne napravimo više štete nego koristi?“

Ptičiji influenca postoji godinama, ali ovaj soj je smrtonosan za divlje ptice na način na koji nijedan drugi soj nije bio, rekao je Blekford. „To je zagonetka kroz koju pokušavamo da prođemo, a da ne izazovemo neuspehe.

To neće biti lako. Mnoge strategije koje se razmatraju su neproverene i u sukobu su sa programima koji su kondore učinili da se u velikoj meri oslanjaju na ljude za bezbedna skloništa, veterinarske testove, programe uzgoja i hranu bez kontaminacije olovnom municijom.

Na primer, kondori često jedu u zajedničkim hranilištima opskrbljenim jelenima i mrtvorođenom teladima koje doniraju lokalne mlekare. Ali ta rutina može povećati njihov rizik od infekcije jer se virus širi vazdušnim putem od zaraženih ptica i indirektno kroz kontakt sa pljuvačkom, sluzokožom ili izmetom.

Prekid upotrebe stanica za hranjenje, međutim, mogao bi povećati šanse da kondori umru od trovanja olovom od istrošene municije koja je ostala u leševima lovinih životinja kao što su veverice i kojoti.

Blekford je situaciju opisao kao „pravu zagonetku“.

Ptičiji grip još nije potvrđen u populaciji kondora u Kaliforniji i Donjoj Kaliforniji u Meksiku.

Od 11. aprila nije bilo novih izveštaja o bolesnim ili umrlim kondorima, rekli su zvaničnici. Od četvrtka, dva kondora koja su bila pozitivna na ptičiji grip oporavljala su se.

FVS je zatražio od Službe za inspekciju zdravlja životinja i bilja američkog Ministarstva poljoprivrede da ubrza odobrenje za vakcinaciju kondora u zatočeništvu i slobodnog letenja protiv visoko patogenog ptičjeg gripa poznatog kao H5N1.

Međutim, od prošle nedelje, zvaničnici za zdravlje životinja još uvek proučavaju kako da koriste vakcinu za živinu na kondorima, uključujući i one koji se uzdižu iznad lanca Sijera Nevade.

Virulentna priroda virusa H5N1 podstakla je neprofitne organizacije za zaštitu prirode da pokrenu niz napora. Oni uključuju sprečavanje budućeg izlaganja virusu, brigu o bolesnim kondorima i poboljšanje bioloških bezbednosnih procedura za osoblje i terensku ekipu.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, ptičji grip se smatra niskim rizikom za zdravlje ljudi. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija opisala je povećan broj izveštaja o prelasku virusa na razne sisare, uključujući ljude, kao „zabrinjavajuće“.

Neprofitni fond Peregrine iz Boisea, Ajdaho, koji vodi program uzgoja u zatočeništvu i upravlja stadom Arizona-Juta, saopštio je da je u doglednoj budućnosti obustavio upotrebu zajedničkih stanica za hranjenje i pojenje i da „procenjuje kada će uslovi omogućiti kondore izdaje za nastavak“.

Odvojeno, Keli Sorenson, izvršni direktor neprofitnog društva Ventana Vildlife Societi iz Montereja, Kalifornija, rekla je da je njegova grupa nedavno prikupila 85.000 dolara za kupovinu 10 „karantinskih olovaka“ za upotrebu u slučaju da populacija kondora u Kaliforniji bude pozitivna na H5N1.

„Tužno je pomisliti,“ rekao je, „da se ovaj užasni ptičiji grip pojavio kada je kalifornijski kondor bio na pragu da postane samoodrživa, slobodno leteća populacija“.

Ako ukupna populacija nastavi da raste, lešinar kojeg naučnici poznaju kao Gimnogips californianus mogao bi biti kvalifikovan za snižavanje sa liste ugroženih u ugrožene u roku od nekoliko decenija, kažu istraživači.

Sada, u najgorem slučaju, vlastima za divlje životinje bi moglo biti teško da pronađu dovoljno objekata sposobnih da prime i zbrinu veliki broj kondora pogođenih virusom.

Zoološki vrt u Los Anđelesu, koji je tri decenije bio na čelu napora za uzgoj kondora u zatočeništvu, rekao je da ne planira da prihvati kondore koji su bili pozitivni na ptičji grip.

Ali od čuvara zooloških vrtova se, kaže se, zahteva da se pridržavaju strogih protokola o biološkoj bezbednosti, kao što su nošenje maski i rukavica i umakanje cipela i čizama u dezinfekciono sredstvo pre ulaska u ograđeni prostor za kondore.

Zoološki vrt u Oklandu saopštio je da je spreman da prihvati i leči čak 30 zaraženih kondora ako bude potrebno.

„Imamo jedinu veterinarsku bolnicu u Kaliforniji koja nudi prijem bolesnih kondora“, rekla je Erin Dogan, portparolka zoološkog vrta u Oklandu. „Naš veterinar je bio u bliskom kontaktu sa Službom za ribe i divlje životinje u vezi sa smrtnošću kondora u Arizoni.“

Na drugom frontu, Centar za biološku raznovrsnost je zatražio od Službe za ribu i divlje životinje da prestane sa obradom dozvola za slučajno preuzimanje za kalifornijske kondore koje traže potencijalni projekti za energiju vetra dok se „u potpunosti ne analiziraju efekti ptičjeg gripa“.

Zahtjev je podstaknut nedavnom kontroverznom odlukom federalnih agencija za divlje životinje da pomognu kompanijama koje se bave energijom iz vjetra da uzgajaju kondore u zatočeništvu kako bi mogli zamijeniti ptice koje ubijaju ogromni pretvarači vjetra.

Piter Blum, biolog koji je pomogao u implementaciji programa uzgoja u zatočeništvu koji je zaslužan za spasavanje kalifornijskog kondora od izumiranja, rekao je da takođe veruje da je „dobra ideja pritisnuti dugme za pauzu na dobijanju dozvola“.