Kineski premijer pozvao MOK da se suprotstavi politizaciji sporta

Kineski premijer pozvao MOK da se suprotstavi politizaciji sporta

Kina želi da sarađuje sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) kako bi se suprotstavila politizaciji sporta, rekao je premijer Li Kiang, piše Rojters.

Premijer Li je to rekao na sastanku sa šefom MOK-a Tomasom Bahom u Pekingu tokom vikenda, prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Lijevi komentari dolaze nakon što su zemlje, uključujući Kanadu, Sjedinjene Države i Britaniju, prošle godine održale diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog zabrinutosti za ljudska prava Kine. Kina je u to vreme bojkote nazvala „političkim držanjem“ i kampanjom klevetanja.

Li je rekao da je Kina spremna da radi zajedno sa MOK-om kako bi se suprotstavila politizaciji sporta i dala veći doprinos olimpijskom pokretu“, prenela je Sinhua.

Bah je rekao da Kina igra važnu ulogu u održavanju mira u svetu i promovisanju zajedničkog razvoja i da je MOK spreman da ojača saradnju sa Kinom kako bi promovisao razvoj olimpijskog pokreta.

Peking je više puta rekao da se protivi bilo kakvim pokušajima politiziranja sportskih događaja.

Nakon utakmice između Hong Konga i Irana na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu u Bosni u februaru, umjesto kineske himne Marša dobrovoljaca puštena je pjesma povezana sa antivladinim protestima u Hong Kongu 2019., što je rezultiralo osudom vladinih vlasti i istrage.

Slična pojava dogodila se tokom utakmice između Hong Konga i Južne Koreje na turniru serije azijskih ragbi sedam u Inčeonu prošlog novembra kada je svirana protestna pesma.

Vlada Hong Konga saopštila je da žali zbog sviranja netačne pesme i da je od tada izdala set smernica sportskim timovima u gradu kako bi obezbedila da se svira prava himna.