Peru: U požaru u rudniku zlata poginulo je najmanje 27 ljudi

Peru: U požaru u rudniku zlata poginulo je najmanje 27 ljudi

Požar je izbio duboko u rudniku zlata u južnom Peruu i usmrtio najmanje 27 radnika tokom noćne smene, javile su peruanske vlasti, piše AP.

Rudarska kompanija Ianakuihua je u saopštenju navela da je ukupno 175 radnika bezbedno evakuisano nakon nesreće, koja se dogodila kasno u petak ili rano u subotu. Rečeno je da je 27 mrtvih radilo za izvođača koji je specijalizovan za rudarstvo.

Vladini zvaničnici rekli su da se istražuje uzrok incidenta. Neki novinski izveštaji navode da preliminarne istrage ukazuju da je eksplozija mogla biti izazvana kratkim spojem u delu rudnika oko 100 metara ispod površine.

Rođaci žrtava su autobusima dovezeni u rudnik u Janakihui u regionu Arekipa, gde su ih obavestili agenti bezbednosti. Neki su sedeli ispred plakata na ulazu u rudnik da sačekaju tela svojih najmilijih.

Marselina Agire je rekla da je među mrtvima i njen muž. Rekla je da joj je rekao da postoje rizici u rudniku.

„Veoma smo zabrinuti, veoma smo tužni što ćemo izgubiti muža, ostavljajući dvoje napuštene dece“, rekla je ona.

Ministarstvo javnih finansija Fiskalne oblasti Arekipe saopštilo je da istražitelji rade na razjašnjavanju šta se dogodilo. „Tokom istrage, Tužilaštvo će utvrditi uzrok tragičnog događaja i odgovornost učesnika“, navodi se u saopštenju.