Više od 1.600 evakuisano iz oblasti u blizini nuklearne elektrane Zaporožje

Više od 1.600 evakuisano iz oblasti u blizini nuklearne elektrane Zaporožje

Oko 1.679 ljudi, uključujući 660 dece, evakuisano je iz oblasti u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, rekao je u nedelju kasno u nedelju jedan zvaničnik koji je instalirala Moskva u delovima ukrajinskog regiona Zaporožja pod kontrolom Rusije, prenosi Rojters.

Šef nadzornog tijela UN-a za nuklearnu energiju upozorio je u subotu da je situacija oko elektrane postala „potencijalno opasna“ pošto su zvaničnici postavljeni u Moskvi počeli da evakuišu ljude iz obližnjih područja.

Očekuje se da će Ukrajina uskoro započeti dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi ponovo zauzela teritoriju koju drži Rusija, uključujući region Zaporožja.

„(Evakuisane osobe) su već smeštene u privremeni smeštaj za stanovnike frontovskih teritorija Zaporoške oblasti u Berdjansku“, rekao je Jevgenij Balicki, guverner dela Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Rusije. Telegram kanal za razmenu poruka.

Berdjansk je lučki grad na jugoistoku Ukrajine na obali Azovskog mora, koji je pod okupacijom Rusije od prvih dana invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.