Alkaraz spreman da povrati prvo mesto u Rimu

Alkaraz spreman da povrati prvo mesto u Rimu

Karlos Alkaraz jedva čeka da sledeće nedelje stigne u Italiju kako bi se prvi put u karijeri takmičio na Mastersu u Rimu i vratio prvo mesto na svetu od Novaka Đokovića, prenosi  Rojters.

Nakon što je zadržao titulu u Madridu u nedelju pobedivši srećnog gubitnika Jan-Lenarda Štrufa sa 6-4 3-6 6-3, Alkarazu ostaje samo da se pojavi i igra u Rimu da bi preskočio Đokovića.

Rangiranje se zasniva na bodovima dobijenim na svakom turniru, koji ističu svake godine. Da bi zadržao bodove osvojene na nekom događaju, igrač mora barem da odgovara zbiru iz prethodne godine.

Alkaraz je prošle godine preskočio Masters u Rimu zbog povrede skočnog zgloba, tako da nema bodova za odbranu, dok je Đoković pobedio u Rimu prošle godine i samim tim ne može da poboljša ukupan broj bodova.

Sa samo pet poena koji će podeliti dva igrača u sledećem setu rang-liste Alkaraz će se pomeriti iznad Đokovića na prvo mesto čak i ako izgubi na prvoj prepreci u Rimu.

Posle početka sezone sa povredama, Alkaraz je rekao da je 100% i da razmišlja veliko, motivisan da nastavi da poboljšava svoju igru dok se priprema za Otvoreno prvenstvo Francuske, koje počinje 28. maja.

„Ja sam ambiciozan i igram za pobedu u Rimu“, rekao je Alkaraz na konferenciji za novinare u nedelju.

„Ono što postižem je nešto veliko. Upravo sam osvojio svoju 10. titulu, svoj četvrti Masters 1000, uzastopne titule ovde u Madridu i veoma blizu da povratim prvo mesto na svetu.

„Ovo je poseban trenutak i veoma sam ponosan na ono što postižem. Na posao koji ulažem.“

Španac, koji je u petak napunio 20 godina, uživao je u spektakularnom početku svoje karijere osvajanjem Ju-Es opena prošlog septembra i tako postao najmlađi čovek na vrhu liste.

U nedelju je morao da pruži sve od sebe da pobedi nemilosrdnog Štrufa i osvoji svoju četvrtu titulu u sezoni, dodajući trijumfima u Buenos Ajresu, Indijan Velsu i Barseloni.

Znam da imam sposobnost da igram dobro u važnim trenucima, rekao je Alkaraz. „Ja sam igrač koji raste pod pritiskom, na velikoj sceni i volim da radim različite stvari u tim trenucima. Da se ​​prilagodim onome što mi protivnici donose.

„Ja sam igrač finala: igrao sam 13 finala i pobedio u 10.

Pridružio se Rafaelu Nadalu kao jedini uzastopni šampion Madrida i najmlađi je koji je zadržao titulu na ATP Masters 1000 od svog kolege Španca u Monte Karlu i Rimu 2005-06.