FIFA uverena u dogovor o TV pravima za Svetsko prvenstvo za žene

FIFA uverena u dogovor o TV pravima za Svetsko prvenstvo za žene

Generalni sekretar FIFA Fatma Samoura uverena je da će pretnja globalnog upravnog tela da će ove godine biti isključena TV TV za žene na Svetskom prvenstvu u Evropi, dovesti emitere za sto sa poboljšanim ponudama za prava, piše Rojters.

Prava se po prvi put prodaju odvojeno od Svetskog prvenstva za muškarce, a predsednik FIFA Đani Infantino rekao je prošle nedelje da će Britanija, Španija, Francuska, Nemačka i Italija biti suočene sa zamračenjem ukoliko se ne poprave „neprihvatljive“ ponude.

„Oni koji su kupili prava (na poslednje Svetsko prvenstvo za žene) u to vreme u Evropi znaju koliko to donosi, jer smo dostigli rekordne brojke tokom mnogih mečeva“, rekao je Samoura za australijski Foks Sports Njuz u subotu.

„Danas samo tražimo od njih da preispitaju svoje brojke i razgovori su u toku i siguran sam da će dogovor biti postignut.

„Već smo dobili pozitivne povratne informacije od tri zemlje sa kojima smo otvorili diskusiju (sa) i … još imamo 80 dana do početka.

Oko 1,12 milijardi gledalaca pratilo je Svetsko prvenstvo u Francuskoj 2019. na svim platformama, prema reviziji FIFA turnira.

Infantino je rekao da su emiteri ponudili samo 1 do 10 miliona dolara za prava za ovogodišnji turnir u Australiji i Novom Zelandu, u poređenju sa 100 do 200 miliona dolara za muško Svetsko prvenstvo.

Samoura je rekla da su niže ponude možda delimično bile rezultat „nesvesne pristrasnosti“ protiv ženske igre, ali da su poboljšane ponude imale solidan finansijski smisao.

„To je prilika da kažemo svetu da svi znamo da je ženski fudbal jedina igra na svetu koja danas ima neuporediv potencijal za rast“, ​​dodala je ona.

„A to bi trebalo da se odrazi i u komercijalnim poslovima koje prodajemo sa vama.“

Bivša članica Saveta FIFA Moja Dod rekla je ove nedelje da je upravljačko telo samo obezvredilo prava na Svetsko prvenstvo za žene tako što ih je istorijski povezalo sa pravima na muškim turnirima.

U Sidneju i Oklandu 20. jula počinje deveto Svetsko prvenstvo za žene.