Studija otkriva uvid u slučajeve upale srca nakon vakcinacije

Studija otkriva uvid u slučajeve upale srca nakon vakcinacije

Kada su nove vakcine protiv COVID-19 prvi put primenjene pre dve godine, službenici javnog zdravlja su otkrili porast slučajeva miokarditisa, upale srčanog mišića, posebno među mladim muškarcima koji su vakcinisani mRNA vakcinama. Međutim, bilo je nejasno šta je tačno izazvalo ovu reakciju.

U novoj studiji, naučnici sa Jejla su identifikovali imunološki potpis ovih slučajeva zapaljenja srca.

Ovi nalazi, objavljeni 5. maja u časopisu Science Immunologi, isključuju neke od teoretizovanih uzroka upale srca i predlažu potencijalne načine za dalje smanjenje učestalosti još uvek retkog neželjenog efekta vakcinacije, kažu autori.

Miokarditis je generalno blago zapaljenje srčanog tkiva koje može izazvati ožiljke, ali se obično rešava u roku od nekoliko dana. Povećana incidencija miokarditisa tokom vakcinacije primećena je prvenstveno kod muškaraca u tinejdžerskim ili ranim 20-im godinama, koji su vakcinisani mRNA vakcinama, koje su dizajnirane da izazovu imuni odgovor posebno na virus SARS-CoV-2.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), među muškarcima starosti od 12 do 17 godina, oko 22 do 36 na 100.000 iskusilo je miokarditis u roku od 21 dana nakon što je primio drugu dozu vakcine. Među nevakcinisanim muškarcima u ovoj starosnoj grupi, incidencija miokarditisa je bila 50,1 do 64,9 slučajeva na 100.000 nakon infekcije virusom COVID-19.

Za novu studiju, istraživački tim Jejla sproveo je detaljnu analizu odgovora imunog sistema u onim retkim slučajevima miokarditisa među vakcinisanim osobama. Tim su predvodili Carrie Lucas, vanredni profesor imunobiologije, Akiko Ivasaki, Sterling profesor imunobiologije, i Inci Iildirim, vanredni profesor pedijatrije i epidemiologije.

Otkrili su da zapaljenje srca nije uzrokovano antitelima stvorenim vakcinom, već generalizovanijim odgovorom koji uključuje imune ćelije i upalu.

„Imuni sistem ovih pojedinaca se previše pojačava i previše proizvodi citokine i ćelijske odgovore“, rekao je Lukas.

Ranija istraživanja su pokazala da povećanje vremena između vakcinacije sa četiri na osam nedelja može smanjiti rizik od razvoja miokarditisa.

Lukas je primetio da je, prema nalazima CDC, rizik od miokarditisa značajno veći kod nevakcinisanih pojedinaca koji se zaraze virusom COVID-19 nego kod onih koji primaju vakcine. Ona je istakla da vakcinacija nudi najbolju zaštitu od bolesti povezanih sa COVID-19.

„Nadam se da će ovo novo saznanje omogućiti dalju optimizaciju mRNA vakcina, koje, pored toga što nude jasne zdravstvene prednosti tokom pandemije, imaju ogroman potencijal da spasu živote u brojnim budućim primenama“, rekao je Anis Barmada, dr/doktor nauka. student na Iale School of Medicine, koji je koautor rada sa Jonom Kleinom, takođe MD/Ph.D Iale. učenik.