Lečenje mioma materice bez operacije

Lečenje mioma materice bez operacije

Dostupan je noviji, efikasniji tretman za fibroide materice koji ne zahteva operaciju.

To je dobra vest za procenjenih 26 miliona žena u SAD koje imaju miome – uključujući milione crnih žena koje su neproporcionalno pogođene ovim benignim tumorima. Crnkinje u SAD imaju do tri puta veće šanse da razviju fibroide nego bele žene.

Dr Elizabet Stjuart, ginekolog i istraživač sa klinike Mejo, nedavno je objavila pregled ovih odobrenih lekova za miome. Zovu se kombinacije antagonista oralnih gonadotropin-oslobađajućih hormona (GnRH).

„Postoje dva nova leka koja je odobrila FDA za medicinski tretman mioma materice“, kaže dr Stjuart.

Dr Stjuart kaže da su lekovi efikasni u lečenju obilnog menstrualnog krvarenja, ublažavanju bolova i smanjenju potrebe za histerektomijom.

„Pošto su mnoge žene gurnute u pravcu hirurške terapije, a znamo da postoje velika ograničenja za hirurške terapije, ovo je odlična opcija lečenja za mnoge žene“, kaže dr Stjuart.

Fibroidi su benigne izrasline u materici. Iako su uobičajeni, mogu biti ometajući.

I nesrazmerno utiču na žene tamnije puti.

„Postoje dokazi da crnkinje češće imaju miome i verovatnije će imati teške fibroide i teške simptome fibroida“, kaže dr Stjuart.

Ona je ohrabrena.

„Da bi mogli da uzimaju lekove i dobiju sjajno olakšanje svojih simptoma, mislim da će to promeniti igru za mnoge žene.

Ovi lekovi blokiraju telo da proizvodi hormone koji izazivaju ovulaciju i menstruaciju kod žena. Lekovi ne eliminišu vaše fibroide, ali smanjuju njihovu veličinu. FDA je odobrila upotrebu ovih oralnih terapija do dve godine.

Neće svi koji imaju miome osetiti simptome. Fibroidi su najčešći kod žena u 40-im i ranim 50-im godinama. A ako imate člana porodice sa fibroidima, povećavate rizik.

Uobičajeni simptomi uključuju:

Pored ovih lekova, postoje i druge opcije za lečenje fibroida. Važno je da razgovarate sa svojim zdravstvenim radnikom kako biste razgovarali o najboljem tretmanu za vas.

Mreža vesti klinike Mejo 2023.