Hunta u Maliju objavila vremenski okvir za ustavni referendum

Hunta u Maliju objavila vremenski okvir za ustavni referendum

Vojna hunta Malija saopštila je u petak da organizuje referendum o novom ustavu za 18. jun, što je ključni korak ka povratku na ustavnu vladavinu i novim predsedničkim izborima koji se očekuju sledeće godine u toj zapadnoafričkoj zemlji, piše AP.

Referendum, na kojem birači mogu izabrati da prihvate ili odbiju nacrt koji su politički protivnici već osporili, trebalo je da se održi u martu, ali je odložen.

Najavu novog datuma na nacionalnoj televiziji objavio je portparol vlade, ministar Abdoulaie Maiga. Nacrt ustava koji je hunta objavila u martu ove godine znatno bi ojačao moć predsednika. Šef države, a ne vlada, „određuje politiku nacije“, imenuje premijera i ministre i ima pravo da im prestane funkcije, prema predlogu.

Oružani pokreti koji su se borili za nezavisnost severa Malija, ali su pristali na mirovni sporazum 2015. kažu da nacrt ustava neće uzeti u obzir odredbe mirovnog sporazuma. Malijem vlada vojna hunta od državnog udara 2020. protiv izabranog predsednika Ibrahima Bubakara Keite. Suočena je sa destabilizirajućim napadima naoružanih ekstremističkih grupa povezanih sa Al Kaidom i grupom Islamska država od 2013. godine.

2021. Francuska i njeni evropski partneri angažovani u borbi protiv ekstremista na severu Malija povukli su se iz zemlje nakon što je hunta dovela plaćenike iz ruske grupe Vagner.