Privedeni otac osumnjičenog za pucnjavu u školi u Srbiji negira krivicu za napad

Privedeni otac osumnjičenog za pucnjavu u školi u Srbiji negira krivicu za napad

Otac 13-godišnjeg dečaka osumnjičenog da je ove nedelje ubio devet osoba u pucnjavi u školi negirao je u petak bilo kakvu odgovornost za napad, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Dečak je ranio i sedam osoba u školi u Beogradu pre nego što se predao. Iako mu je otac uhapšen, dečak je ispod uzrasta za krivičnu odgovornost u Srbiji i umesto toga je na psihijatrijskoj proceni.

„Osumnjičeni je tokom saslušanja negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je saopštilo da je oca, identifikovanog kao Vladimira K., teretilo za teško delo protiv opšte bezbednosti za koje bi, ako bude osuđen, mogao da se suoči sa zatvorom do 12 godina.

Tužilaštvo je takođe saopštilo da će zatražiti od sudije koji vodi prethodni postupak da Vladimiru K. odredi pritvor „radi sprečavanja uticaja na svedoke, ponavljanja dela i uznemirenosti javnosti“.

U njemu se navodi da je otac osumnjičen da je trenirao svog sina da rukuje oružjem tako što ga je vodio na vežbanje gađanja „uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da je takva aktivnost … neprikladna za njegov uzrast“.

Takođe se navodi da je Vladimir K. osumnjičen da nije adekvatno obezbedio oružje i municiju.

„Sumnja se da je usled njegovih radnji 3. maja 2023. godine njegov sin K.K. uspeo da uzme u posed“ dva pištolja koja je kasnije upotrebio u pucnjavi u školi, navodi se.

Srbija se u petak potresla od druge masovne pucnjave u samo dva dana. U poslednjem incidentu, koji se dogodio u četvrtak uveče, naoružani napadač je ubio osam ljudi i ranio 14 tokom pucnjave u tri sela južno od Beograda.